Home

Achtergrond 173 x bekeken

PVV stijgt verder in peiling, PvdA daalt

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV 33 zetels in de Tweede Kamer halen en daarmee de grootste partij worden.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PVV 33 zetels in de Tweede Kamer halen en daarmee de grootste partij worden. De VVD heeft 31 zetels. Ten opzichte van de verkiezingen in juni staat de PVV van Geert Wilders op een winst van negen zetels. De in de oppositie gedreven PvdA daalt daartentegen juist negen zetels, naar 21. Vorige week stonden de sociaaldemocraten nog op 23.

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Het verzwakte CDA, dat samen met de VVD twee weken geleden toetrad tot een minderheidskabinet, blijft deze week ook nog ruim op verlies staan. De 21 zetels van de christendemocraten zouden er nu zeventien worden, net zoveel als vorige week. De regeringscoalitie van VVD en CDA met de gedoogsteun van PVV zou 81 zetels in de Tweede Kamer hebben. Dat zijn er vijf meer dan de kleinste meerderheid die er nu is (76).

Volgens de opiniepeiler heeft de winst van de PVV te maken met de rechtszaak tegen Wilders, die afgelopen week tot een hoogtepunt kwam. De rechtbank moet het proces overdoen. Ook de kwestie rond de dubbele nationaliteit van de nieuwe staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten doet de PVV goed. Wilders wil dat zij haar Zweedse paspoort opgeeft.

Naast PVV-kiezers vinden ook de kiezers van de VVD, CDA en SP in meerderheid dat zij dat zou moeten doen. Van alle kiezers vindt 62 procent dat dubbele nationaliteiten zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Ongeveer eenzelfde percentage vindt dat de nieuwe staatssecretaris om die reden niet aangetrokken had moeten worden. Toch vindt maar 39 procent dat ze nu alsnog haar Zweedse paspoort moet opgeven.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.