Home

Achtergrond 269 x bekeken 4 reacties

Oxfam Novib: landjepik moet worden aangepakt

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib roept deelnemers aan de VN-voedseltop van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in Rome op landjepik aan te pakken.

Woensdag houdt de FAO voor het eerst een rondetafelbijeenkomst over de verkoop van grote landbouwgebieden in ontwikkelingslanden aan rijke landen en buitenlandse investeerders, zo meldde de organisatie gisteren.

Rijke landen met weinig eigen landbouwgrond, zoals Saudi-Arabië, proberen op deze manier hun voedseltoevoer veilig te stellen. Bedrijven proberen te voldoen aan de grote vraag naar biobrandstoffen in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Weer andere partijen kopen de grond simpelweg op om die weer met winst door te verkopen.

Volgens de organisatie gaan de deals ten koste van kleine boeren, die bijvoorbeeld ineens hun grond kwijt zijn. Ook is het door de verkoop mogelijk dat landen waar een voedseltekort heerst, toch voedsel exporteren. De kwestie speelt vooral in landen met zwakke regeringen, zoals Sudan en Cambodja.

Om het probleem aan te pakken, ligt er nu een aantal voorstellen op tafel over wat regeringen en bedrijven zouden moeten doen, waaronder een gedragscode voor bedrijven. Oxfam vindt de niet-bindende gedragscode niet ver genoeg gaan en pleit voor een hardere aanpak. Zo zouden regeringen ook moeten nadenken over een internationaal verbod op deals waarbij de lokale bevolking er bekaaid van afkomt.

Afgelopen jaar is er 45 miljoen hectare land, ongeveer de omvang van Zweden, aan rijke landen en particuliere investeerders verkocht. Oxfam spreekt over een vertienvoudiging ten opzichte van de jaren ervoor en pleit voor snel ingrijpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  wat doet Oxfam aan de situatie in Zimbabwe waar de voedselproductie tot nul is gereduceerd

 • no-profile-image

  Leen

  Oxfam-Novib? Waren dat niet die lieden van Centje-Pik?

 • no-profile-image

  willem

  LNV doet ook aan landjepik.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuurmonumenten doet ook aan landjepik

Of registreer je om te kunnen reageren.