Home

Achtergrond 263 x bekeken

Opstallen België duurder dan beweiden

Beweiden van melkvee is in België financieel voordeliger dan volledig opstallen.

Voorwaarde is wel dat het grasland goed onderhouden wordt en het rantsoen voldoende wordt bijgestuurd met ruwvoer. Dit blijkt uit een onderzoek van de Bedrijfsadvisering Melkveehouderij van het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in West-Vlaanderen en de Controle Laitier du Nord.

In het kader van het project 'Efficiënter werken om beter te leven op het melkveebedrijf' wordt het graslandgebruik bij grote melkveebedrijven in België gevolgd. Een aantal van die melkveebedrijven geeft aan te overwegen om de koeien volledig op stal te houden. Redenen die zij daarvoor aanhalen zijn het stabiele en gemakkelijker te controleren voerpatroon dat op stal mogelijk is, de intensieve arbeid die het vergt om koeien van de weide naar de stal te halen en terug, en de hoeveelheid grond die nodig is om alle koeien te laten grazen.

Bij beweiding moet de veehouder over voldoende ruwvoerreserves beschikken, die ook flexibel kunnen worden aangesproken. Naast het bijvoeren van ruwvoer op stal is het nodig dat het rantsoen van grazende koeien gecorrigeerd wordt met eiwitkern. Tijdens de weideperiode verandert de samenstelling van het gras immers voortdurend, onder meer door bemesting en het weer.

De onderzoekers berekenden dat een bedrijf met 50 koeien er financieel baat bij heeft wanneer de koeien 12 kilo drogestof uit vers gras kunnen grazen dan wanneer de koeien volledig op stal gehouden worden. Zelfs met 4 tot 5 uur grazen bespaart het bedrijf € 9,50 per dag, wat goed is voor ongeveer 300 euro per maand.

De uitdaging daarbij is vooral ervoor te zorgen dat de koeien die hoeveelheid gras effectief opnemen. Twaalf kilo drogestof uit gras opnemen is niet eenvoudig. Een melkveehouder met 50 koeien heeft daar in het voorjaar ongeveer 7 hectare grasland voor nodig. In de zomer loopt dit zelfs op tot 11 hectare.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.