Home

Achtergrond 166 x bekeken

Oost-Azië-Top begonnen in Hanoi

In de Vietnamese hoofdstad Hanoi is zaterdag de jaarlijkse Oost-Azië-Top (EAS) begonnen. De EAS-leden zijn - naast de tien landen van de Zuidoost-Aziatische ASEAN-organisatie - China, Japan, India, Australië, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.

Naast de zestien EAS-landen zijn de VS en Rusland vertegenwoordigd door hun ministers van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton en Sergei Lavrov. Washington en Moskou worden tijdens de top formeel gevraagd lid te worden van de EAS. Dat is volgens analisten tegen het zere been van China, dat de Amerikaanse invloed in de regio wil beperken.

De EAS is een discussieforum voor politieke, economische en strategische vraagstukken. De sfeer op de top wordt mede bepaald tussen de spanningen tussen China en Japan om een omstreden eilandengroep in de Oost-Chinese Zee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.