Home

Achtergrond 181 x bekeken

Onderzoek naar Herculesramp niet heropend

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) gaat geen nader onderzoek doen naar de Herculesramp.

De recente publicatie van een boek over de vliegtuigramp en gesprekken met de auteur, een deskundige en nabestaanden hebben geen nieuwe feiten opgeleverd die een heropening rechtvaardigen, laat de OVV donderdag weten.

"Omdat vluchtgegevens ontbreken is het onmogelijk bestaande twijfels weg te nemen. De Raad acht het niet verantwoord op grond van veronderstellingen (nieuwe) conclusies te trekken", aldus een verklaring.

De Herculesramp op vliegbasis Eindhoven kostte op 15 juli 1996 aan 34 inzittenden het leven. Hulpverleners wisten niet dat het Fanfarekorps der Koninklijke Landmacht aan boord van het vliegtuig was. De slachtoffers werden pas meer dan twintig minuten na de crash ontdekt. De exacte toedracht is ondanks meer dan twintig onderzoeken nooit opgehelderd.

Journalist Hans Matheeuwsen van het Eindhovens Dagblad zegt dat zijn boek De Vergeten Ramp nieuwe feiten bevat, bijvoorbeeld over de hulpverlening en over de luchtverkeersleiding die de Hercules niet tot het Nederlandse luchtruim wilde toelaten vanwege een kapotte transponder. Technisch ingenieur Harry Horlings voerde voor het boek een eigen analyse uit over de oorzaak van de ramp en concludeerde dat de slecht opgeleide en onervaren Belgische bemanning van het ramptoestel vanwege de lage snelheid nooit voor een doorstart had mogen kiezen.

De Stichting Herculesramp '96 had vanwege de nieuwe ontdekkingen gevraagd om heropening van het onderzoek. Voorzitter Wim Ederveen reageerde donderdagavond teleurgesteld op de beslissing. Het werk van de journalist en de deskundige wordt geminacht, verklaarde hij. "Het is een andere conclusie dan we hadden gehoopt. We komen hier geen stap verder mee."

Deskundige Horlings is teleurgesteld, verrast en boos en spreekt over een vooringenomen standpunt van de Onderzoeksraad. "Ze hebben mijn analyse nooit gezien en hebben een zeer onzorgvuldig onderzoek gedaan."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.