Home

Achtergrond 173 x bekeken

OM wil vrijspraak voor groepsbeleding Wilders

Geert Wilders moet vrijgesproken worden van groepsbelediging van moslims en allochtonen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat dinsdag gezegd voor de rechtbank in Amsterdam. Het OM komt vrijdag met de uiteindelijke conclusie van een strafeis of eis tot vrijspraak. De PVV-leider staat terecht voor groepsbelediging omdat hij de Koran met Mein Kampf heeft vergeleken. De officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman vinden dat Wilders van belediging moet worden vrijgesproken omdat de uitlatingen betrekking hadden op de islam en de Koran en niet op moslims.

Naast groepsbelediging vervolgde het OM de politicus voor aanzetten tot haat en discriminatie. Deze feiten komen vrijdag aan bod, als de officieren hun verhaal afmaken en hun eis bekendmaken.

De vergelijking die Wilders in een aantal uitlatingen heeft gemaakt tussen de Koran en Mein Kampf, gaat onmiskenbaar over de godsdienst en om het heilige boek, zegt justitie. En dus niet over mensen, aldus het OM. Omdat er over (een groep) personen geen negatieve conclusies worden getrokken, is deze uitspraak niet strafbaar als groepsbelediging.

Het gaat om onder meer de uitspraken: "Genoeg is genoeg. Verbied dat ellendige boek'' en "verbied dat fascistische boek''. Ook uitlatingen uit Wilders' film Fitna gaan niet over moslims, maar over de islam. Hij vergelijkt de godsdienst met totalitaire regimes, aldus het OM, en trekt negatieve conclusies over de islam, niet over de mensen die de islam aanhangen.

Het OM benadrukte nog dat de uitlatingen wel kwetsend kunnen zijn voor moslims, maar het kwetsen van gevoelens valt niet onder groepsbelediging.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.