Home

Achtergrond 195 x bekeken

Nederlandse Antillen bestaan niet meer

Curaçao en Sint Maarten zijn sinds vandaag zelfstandige landen binnen het koninkrijk.

Op Curaçao werd in Willemstad om middernacht de Antilliaanse vlag neergehaald. Ook op Sint Maarten was een officiële ceremonie. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. De Nederlandse Antillen bestaan niet meer.

De plechtigheid in Willemstad werd bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, minister van Defensie Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Ank Bijleveld en de premiers van de Antillen en Aruba. Kort na het strijken van de vlag werd onder luid gejuich de vlag van Curaçao gehesen, ter ere van de geboorte van het land Curaçao.

De eerste premier van Curaçao, Gerrit Schotte, riep in een toespraak de bevolking op ,,met elkaar samen te leven en samen te werken in het nieuwe land. "Een nieuw land geeft meer vrijheid, we kunnen nu helemaal zelf beslissingen nemen, maar betekent ook meer verantwoordelijkheid". Het regeerprogramma vatte hij samen door te stellen dat hij Curaçao duurzaam, zelfstandig en solidair wil maken.

De ontmanteling van de Nederlandse Antillen is het grootste project geweest van het laatste kabinet Balkenende. Dat zei demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld. Als staatssecretaris heeft ze de afgelopen vier jaar hard gewerkt aan het staatkundige proces.

Ook op Sint Maarten was er een plechtigheid rond de opheffing van de Nederlandse Antillen. Vlak voor middernacht werd de Antilliaanse vlag gestreken en kort daarop de vlag van Sint Maarten gehesen. De plechtigheid vond plaats in Philipsburg en werd - net als op Curaçao - gevolgd door vuurwerk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.