Home

Achtergrond 95 x bekeken

Nederlanders winnen alternatieve Nobelprijs

Simon Rietveld (Universiteit van Amsterdam) en Ilja van Beest (Universiteit van Tilburg) hebben gisteren de Ig Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen met hun onderzoek dat astmasymptomen worden verzacht door een ritje in de achtbaan.

De wetenschappers ontvingen de prijs gisteravond in de Harvard Universiteit in Cambridge (VS). De prijs is bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek 'mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten.' De Ig Nobelprijzen worden georganiseerd door de Amerikaanse organisatie Improbable Research en zijn een parodie op de Nobelprijzen waarvan de winnaars volgende week worden bekendgemaakt.

De Ig Nobelprijs voor technologie ging naar een Brits-Mexicaans team dat een op afstand bestuurbare helikopter ontwierp om walvissensnot te verzamelen. Bij de natuurkundigen vielen wetenschappers uit Nieuw-Zeeland in de prijzen. Zij stelden op wetenschappelijk verantwoorde wijze vast dat het dragen van de sokken over de schoenen de kans op uitglijden verkleint bij gladheid.

Drie Britse onderzoekers namen de Ig Nobelprijs voor de Vrede mee naar huis. Zijn toonden aan dat vloeken pijn verlicht. De economieprijs ging, niet zonder sarcasme, naar de toplieden van Goldman Sachs, Lehman Brothers, AIG en andere belangrijke spelers in de Amerikaanse financiële sector "voor nieuwe manieren om geld te investeren. Manieren die leiden tot maximaal financieel gewin en minimaal risico voor de wereldeconomie.''

Een groep Chinese en Britse wetenschappers kreeg de Ig Nobelprijs voor biologie. Zij leverden hard bewijs dat ook vleermuizen aan fellatio doen. De uitreiking werd afgesloten met de woorden: "Als u vanavond geen Ig Nobelprijs hebt gewonnen, en helemaal als dat wél zo is, volgend jaar beter.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.