Home

Achtergrond 404 x bekeken

'Nederland komt afspraken Westerschelde na'

Nederland zal alle afspraken met België over uitdieping van de Westerschelde nakomen.

Premier Rutte heeft dat vandaag toegezegd bij zijn bezoek aan zijn Belgische ambtgenoot Yves Leterme. Dat heeft Leterme na afloop van het onderhoud tegen Belgische media verteld, zo bevestigde zijn woordvoerder.

De woordvoerder van Rutte nuanceert de uitspraken. Volgens hem heeft Rutte aan Leterme weliswaar gezegd dat Nederland zijn internationale afspraken nakomt, maar ook dat er nu in het regeerakkoord over de Westerschelde iets anders staat dan eerst was overeengekomen. "Daar moet je het dan vervolgens samen over eens zien te worden.'' Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) gaat binnenkort met de Vlaamse regioregering praten over de kwestie.

Nederland zegde België eerder de uitdieping van de Westerschelde toe. Die maatregel is van belang voor de bereikbaarheid van de Antwerpse haven. Als natuurcompenstatie zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten. Maar volgens het regeerakkoord wil het kabinet nu voor dat laatste een alternatief zoeken. Deze passage in het regerakkoord heeft in België tot onrust geleid.

Rutte en Leterme spraken ook over andere onderwerpen van wederzijds belang, zoals de IJzeren Rijn, en over Europese dossiers. België is op dit moment EU-voorzitter. Volgens beide premiers was het een goed gesprek in een uitstekende sfeer.

Het bezoek aan Leterme was de eerste buitenlandse trip van Rutte in zijn nieuwe rol. Na het gesprek met zijn Belgische collega zette hij koers naar Luxemburg voor een onderhoud met premier Jean-Claude Juncker van dat land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.