Home

Achtergrond 182 x bekeken

NMa onderzoekt prijsafspaken garnalensector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is een onderzoek begonnen naar mogelijke prijsafspraken in de garnalensector.

Ook wil de toezichthouder opheldering of er afspraken bestaan om de vangst te beperken met als doel de prijzen op te drijven, aldus de NMa dinsdag.

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de raad van bestuur, is geschrokken van berichten in de media die de indruk wekken dat er prijsafspraken zijn gemaakt. Hij wil in het kader van hoor en wederhoor van de sector weten hoe de vork in de steel zit. "Immers, kunstmatige prijsopdrijving door onderlinge afspraken tussen vissers benadeelt de consumenten.''

Garnalenvissers zijn ontevreden over de in hun ogen te lage prijzen van de garnalen. Daarom hebben ze recent bij groothandelaren blokkades opgeworpen.

In het verleden heeft de NMa al meerdere malen duidelijk aangegeven waar de grenzen liggen voor samenwerking in de garnalensector. In een onderzoek in 2003 heeft de kartelwaakhond vastgesteld dat er sprake was van verboden vangstbeperking- en prijsafspraken voor Noordzeegarnalen tussen producentenorganisaties van vissers. De NMa heeft toen forse boetes opgelegd van in totaal ongeveer 6 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.