Home

Achtergrond 277 x bekeken 3 reacties

NBHV bepleit modernere varkensnotering Utrecht

Het bestuur van veehandelarenbond NBHV heeft de beurscommissie voor de Utrechtse varkensnotering gevraagd met voorstellen te komen voor modernisering van de notering.

Dat meldt sectorvoorzitter varkenshandel Cees Oostrom. Oostrom wijst op de biggennotering die verbeterd zou moeten worden. Oostrom: "De huidige notering is gebaseerd op een koppelgrootte van honderd stuks. Dat moet moderner." Het gevolg is dan dat de biggennotering een ander (hoger) niveau krijgt. De toeslagen zouden dan wat omlaag kunnen. Oostrom zou graag zien dat een eventuele verandering volgend jaar in gaat. "We moeten dat nu regelen. Het zou goed zijn als varkenshouders en handelaren nog even wachten met het maken van afspraken op basis van de huidige notering."

Over de huidige vleesvarkensnotering is Oostrom tevreden. "Het is een franco slachterijnotering die goed staat en waarop goede handel wordt gemaakt". Een punt waar Oostrom ook graag verandering in wil is het tijdstip waarop de noteringen bekend worden gemaakt. "Dat zou ’s middags moeten."

Beurscommissievoorzitter Piet de Koning bevestigt dat de vraagstelling er ligt. "Over een eventuele verandering van de koppelgrootte en daardoor minder toeslag zijn we positief." De Koning acht het echter uitgesloten om eerder op de middag al met noteringen te komen. "Dat is werktechnisch en verkeerstechnisch niet haalbaar. Als beurscommissie willen we elkaar in de ogen kunnen kijken, en dat kan pas ’s avonds. Bovendien is het pas laat in de middag duidelijk hoe het zit met vraag en aanbod."

Cees Oostrom hoopt dat er over een week of twee, drie duidelijkheid zal zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knor

  De handelaren hebben geen enkel belang bij een transparante biggenprijs. Omdat de marges bij de vleesvarkens minimaal zijn ( bordesprijs Vion) gebruiken ze nu de biggenhandel om hun zakken te vullen. De NVV moet meer biggenprijzen gaan noteren nl.
  - biggenprijs pietrainbiggen duitsland
  - biggenprijs binnenland
  - biggenprijs grote koppels export oost-europa/ zuid europa ( spanje)
  Dat theekransje in vleuten zsm opdoeken heeft nul toegevoegde waarde

 • no-profile-image

  jeroen

  Opheffen die borrelclub. Beetje afwachten wat Dld doet en de nvv, en dan heel stoer zelf een prijs bekend maken.

 • no-profile-image

  oud lid nbhv

  ik proef uit het verhaal een haantjes gedrag wie er de dikste heeft volgens mij is er een tweestrijd aan de gang tussen de voorzitter van de beurscommissie en de heer Oostrom het stelt allemaal niets meer voor . Vroeger kreeg je een bonus als de varkens echt vet waren met veel spek ,nu er meer dan voldoende varkens zijn (dus overproductie)en er genoeg van alles is krijg je niets meer en valt de handel vanzelf Dood dit is ook slecht voor de producent . NIET MEER MAAR BETER .Minder word beter als het niet te laat voor velen is.
  Voor de heren hierboven vernoemd nog een gezellige avond vanavond.

Of registreer je om te kunnen reageren.