Home

Achtergrond 189 x bekeken

NAVO gaat fors reorganiseren

De NAVO gaat fors hervormen en bezuinigen. Van de elf hoofdkwartieren worden er zeker vier geschrapt.

Het aantal personeelsleden op de hoofdkwartieren daalt van 12.500 naar minder dan negenduizend.

Volgens diplomaten is dat donderdag overeengekomen op een buitengewone vergadering van de 28 NAVO-lidstaten in Brussel, waarbij het bondgenootschap haar nieuwe strategie bespreekt. Het aantal NAVO-agentschappen wordt teruggebracht van veertien naar drie.

Om welke locaties het gaat, wordt later bepaald. Nederland telt drie NAVO-instellingen: een militair hoofdkwartier in Brunssum, een agentschap voor onderzoek in Den Haag en een luchtruimcontrolepost (DARS) in Nieuw Millingen.

De Amerikaanse minister Robert Gates van Defensie wilde ook niet vooruitlopen op de besluitvorming over welke locaties moeten verdwijnen. Wel stelde hij dat uit ,,politieke redenen'' de NAVO in Turkije met een hoofdkwartier vertegenwoordigd zou moeten blijven.

De ingrijpende maatregelen komen uit de koker van secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen. Hij benadrukte herhaaldelijk dat hij bij de NAVO-organisatie het spek wil wegsnijden en spieren wil kweken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.