Home

Achtergrond 327 x bekeken

Mooi kaascompromis

De beschermde status voor Goudse en Edammer kaas afkomstig uit Nederland is goed nieuws voor de Nederlandse kaasproducenten.

Het had nog mooier kunnen zijn als Goudse en Edammer kaas per definitie producten werden met beschermde oorsprongsaanduiding, maar dat was geen haalbare kaart. Goudse en Edammer kaassoorten worden inmiddels door producenten in te veel landen gemaakt. Zelfs de meeste andere Europese lidstaten (naast veel landen buiten de Europese Unie) wilden Nederland geen al te royale bescherming gunnen voor de Goudse en Edammer kazen.

De uitkomst is een compromis, dat nu al rond lijkt, maar nog definitief moet worden goedgekeurd door de Europese ministerraad. Goudse en Edammer kaas krijgt een beschermde oorsprongsaanduiding, maar alleen in combinatie met de toevoeging Holland. Daarbij geldt ook nog een hele serie aanvullende eisen; bijvoorbeeld dat foliekaas niet onder de oorsprongsbescherming valt, dat alleen echt stremsel mag worden gebruikt en geen genetisch gemodificeerde stremsels, en dat de gebruikte grondstof uitsluitend uit Nederlandse koemelk mag bestaan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.