Home

Achtergrond 281 x bekeken 1 reactie

Minder bodemdaling met strokenfrees

Mais inzaaien met behulp van de nieuwe acht rijen-strokenfrees leidt tot minder bodemdaling.

Dat blijkt uit de resultaten op een proefveld van mengvoercoöperatie De Samenwerking in Breukelen.

Albert Snoei van De Samenwerking laat weten dat het proefveld probleemloos is geoogst. De grond had een goede draagkracht. En dat is volgens Snoei goed nieuws in het licht van de discussie die in de provincie Zuid-Holland wordt gevoerd over maisteelt op kwetsbare gronden.

Het systeem is gemaakt in opdracht van loonbedrijf Linschoten. Met behulp van het systeem worden in stroken van 10 centimeter breed zaaibedjes gemaakt, waarin tegelijk met het zaaien van de mais mest wordt toegediend. Het grootste deel van de grond blijft hierdoor onaangeroerd. "Ik denk dat zo’n 75 procent van de grond intact blijft”, zegt Snoei. ”Hierdoor komt minder zuurstof in de grond, waardoor het veen minder snel verteerd." Inklinking van de grond wordt hierdoor beperkt. Donderdag 28 oktober wordt de machine gedemonstreerd bij loonbedrijf Van Leeuwen in Linschoten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans

    Het is eigenlijk een vorm van niet kerende grond bewerking, dat geeft de grond veel meer draagkracht is mijn ervaring gedurende de laatste jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.