Home

Achtergrond 296 x bekeken

'Meerlaagse teelt klaar voor markt'

De meerlaagse teelt onder LED-verlichting is klaar voor de markt.

Dat zei Marcel Kers van plantenlaboratorium PlantLab op de Horti Fair. Twee Nederlandse telers hebben met PlantLab ervaring opgedaan met het afgesloten telen zonder daglicht. Ook is er een buitenlandse klant die de teeltwijze wil toepassen voor voedselproductie. Kers: "Bij de twee telers in Nederland is de productie zoals die zou moeten zijn."

Of de baanbrekende techniek - die toepasbaar is in elke stad dichtbij de consument - concurrentie betekent voor de glastuinbouw is onzeker. De kostprijs ligt veel hoger, al zal deze kunnen dalen bij praktijkopschaling, denkt Kers. In eerste instantie liggen de kansen bij grote steden, maar ook in gebieden waar groenteproductie lastig is, zoals in hongergebieden. Er is maar tien procent van het benodigde water nodig. Kers: " Het is een andere kostprijs, maar er zitten ook voordelen aan. Die afweging zal bepalen of die techniek er komt."

Of registreer je om te kunnen reageren.