Home

Achtergrond 148 x bekeken

Meer gemeenten vragen hulp vanwege bijstand

Het aantal gemeenten dat niet uitkomt met het budget voor de bijstand, is de afgelopen twee jaar fors toegenomen.

In 2009 klopten 178 gemeenten aan bij de Toetsingscommissie Wet werk en bijstand. Dat is 2,5 keer meer dan de zeventig gemeenten die zich het jaar ervoor nog wendden tot de onafhankelijke commissie. Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken bevestigde zaterdag een bericht hierover uit het blad Binnenlands Bestuur.

Gemeenten die meer dan 10 procent uitkomen boven het budget dat het departement vooraf heeft vastgesteld, kunnen de commissie verzoeken om extra geld. De commissie kijkt onder meer of het tekort buiten de schuld van de gemeente om is ontstaan. De hogere uitgaven voor de bijstand komen doordat meer mensen een beroep doen op deze uitkering, onder meer door de economische crisis.

De 178 gemeenten hebben in totaal 37 miljoen euro gevraagd om hun gaten in de begroting op dit onderdeel te dichten. De commissie oordeelde over 93 zaken positief. Daarmee is al 18 miljoen euro toegezegd. De rest van de aanvragen is nog in behandeling. In 2008 werd in totaal 16 miljoen euro toegewezen aan de hulpvragende gemeenten. Overigens betaalt het rijk jaarlijks 9 miljoen aan eventuele overschrijdingen. De rest moet uit het totale bijstandsbudget van alle gemeenten komen.

Naar verwachting zullen dit jaar nog meer gemeenten in het rood komen vanwege hogere uitgaven aan de bijstand. Onlangs meldden gemeenten dat het totale budget voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) 133 miljoen euro te laag is. De gemeenten vinden het onacceptabel dat het departement dit bedrag bij de gemeenten legt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) willen hierover in gesprek met het nieuwe kabinet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.