Home

Achtergrond 355 x bekeken 6 reacties

Malieveld en Spaarnwoude mogelijk in verkoop

Staatsbosbeheer moet mogelijk overgaan tot de verkoop van gebieden als het Malieveld, het Haagse Bos, Spaarnwoude bij Haarlem en de Nieuwe Hollandse Waterlinie rond Utrecht.

Staatsbosbeheer heeft vandaag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. In het regeerakkoord staat dat Staatsbosbeheer 15.000 hectare natuur moet verkopen om zeker 100 miljoen euro te besparen. De grond mag niet komen uit de beschermde Ecologische Hoogstructuur. Daarom is de kans groot dat losse stukken natuurgrond in de verkoop moeten.

Een woordvoerster van Staatsbosbeheer stelt dat nog onduidelijk is hoe deze verkoop moet worden vormgegeven. Ook is nog niet zeker om welke gebieden het gaat. "Daar moet het kabinet binnenkort meer duidelijkheid over gaan scheppen'', legt ze uit. "Staatsbosbeheer zal altijd loyaal het kabinetsbeleid uitvoeren. Maar het is misschien wijs om stil te staan bij de consequenties van de mogelijke verkoop.''

De SP-fractie in de Tweede Kamer spreekt van landroof. "Op dit moment heeft ons land de minste natuur van alle EU-lidstaten'', stelt Tweede Kamerlid Paul Jansen. Hij spreekt over een ,,aanslag op de natuur. De afbraakplannen worden gemotiveerd door de noodzaak om de staatskas op orde te brengen. Maar er zijn best mogelijkheden om te bezuinigen zonder verlies van natuurgebieden als deze.''

Volgens Jansen kan door onderlinge grondruil met andere natuurorganisaties en intensievere samenwerking met bijvoorbeeld Natuurmonumenten en provinciale landschappen flink worden bespaard op beheerkosten.

Het Malieveld is een groot grasveld van 10 hectare in de binnenstad van Den Haag waar veel grote evenementen worden georganiseerd. Het Malieveld vormt ook het begin van het Haagse Bos, waarin onder meer Huis ten Bosch staat, het woonhuis van koningin Beatrix.

Spaarnwoude bij Haarlem is een groot recreatiegebied van 3000 hectare in de provincie Noord-Holland, waar evenementen als Dance Valley en Awakenings worden gehouden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke oude verdedigingslinie tussen Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  De echte belangstellende moet ik teleur stellen, Het Malieveld mag gezien de toenmalige verkoopacte niet aan particulieren verkocht worden en moet dus overheids terrein blijven maar goed ook hebben we als boeren nog een plek in Den Haag voor demonstraties.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Bar en boos is dit! Vijftienduizend hectare niet voor de kat zijn viool beschermde terreinen in ons overbevolkte land gaan dus de verkoop in als het aan de onbeschaafde horden van VVD en CDA ligt. Een CDA dat godbetert onlangs van het electoraat genadeloos de zak heeft gekregen. Je moet maar lef hebben! Samen met een VVD die voor het eerst in 100 jaar eens kan laten zien hoe natuur-, cultuur- en historiebewust men is. Het is tekenend voor de tijdgeest dat alles wat niet meteen in klinkende munt rendeert, als onnut en zinloos wordt afgedankt. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is, nét als de Stelling van Amsterdam, een Historisch Cultureel Erfgoed! Zoiets koester je. Zoiets bewaar je zorgvuldig voor komende generaties. Maar niks van dat alles: alsof er geen miljoenen Nederlanders lid zijn van de natuurbeschermingsorganisaties gaat deze horde geldgierige rabauwen tekeer in onze nationale porseleinkast. Te banaal voor woorden! En dat durft ons land een Kenniseconomie te noemen. Straks verpatsen ze ook al onze grote oude meesters nog aan de hoogst biedende. En dat alles door het financiële wanbeleid van vier kabinetten Balkenende. Ach ja, een land krijgt een regering die het verdient.......! CDA, bedankt!

 • no-profile-image

  ed bakker

  Als nl dan te weinig natuurgrond krijgt dan is dat voor de regering de laatste tientallen jaren heel simpel geweest je onteigend landbouwgrond en die zet je dan gewoon onder water of laat er schotse hooglanders op grazen (zonder er verder naar om te kijken) maar daar schijnt de staat (gelukkig ) op dit moment geen geld meer voor te hebben

 • no-profile-image

  gerrie

  Linkse hobby's zul je bedoelen. Voorheen was het wel makkelijk een staatsmelkoe te hebben. Melkertbanen. Geld bepaalt alles. En dat is nu op dus er zal toch minder moeten worden uitgegeven. Dit voorspelde ik overigens voor 5 jaar terug al. Nu is het eindelijk werkelijkheid en ik ben gelukkig geen econoom. Die zijn goed in het voorspellen van het verleden, net zoals die weermannen die lang praten over het weer wat we hebben gehad. En het quotum gaat er in 2015 niet af.

 • no-profile-image

  geen boer

  prima, verkopen en uitkleden die handel. Kunnen die duurbetaalde, zeurende nietsnutten ook naar huis gestuurd worden. De overheid heeft geen geld voor dit soort dure hobby's.

 • no-profile-image

  Han

  Spotvogel wat let je om een bod uit te brengen op een leuk stukje bos en heide. Misschien kun je wl tot een beheersovereenkomst komen met Staats Bos Beheer. Zij het eigendom en het werk en jij betaalt. Dit doen de natuurbeschermers toch ook graag bij de boeren?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.