Home

Achtergrond 215 x bekeken 1 reactie

Leghennenhouders tevreden over eerste maanden

Evert en Gretha Maassen bouwden in Harskamp (Gld.) een stal voor 6.000 ecohennen. De eerste ronde startte op 6 augustus. Hoewel de ouders van Gretha vroeger een leghennenbedrijf hadden, heeft het stel verder geen ervaring in de pluimveewereld. Evert Maassen kijkt terug op de eerste twee maanden in de nieuwe stal.

Hoe bevalt het leven als leghennenhouder?
„Ja, dat bevalt heel goed. Het is natuurlijk even wennen, maar we vinden het beide ontzettend leuk. Gretha is ook heel positief. Qua arbeid gaat het zoals verwacht.”

Hoe gaat het met de hennen in de stal?
„Uitstekend. Ze bewegen mooi door het systeem en ze maken ook goed gebruik van de trappetjes. Daar had ik vooraf mijn twijfels over. De hennen maken ook goed gebruik van de uitloop.”

Ligt de productie op het gewenste niveau?
„De productie ligt op 93 procent. Dat valt niet tegen. Het aantal grondeieren is met 1 procent ook goed te overzien. Vorige week hadden we wel een paar mindere dagen. De voeropname lag lager en er vielen ook enkele hennen uit. We hadden een paar dagen zo’n 100 eieren minder dan voorheen. Wat er aan de hand was, weet ik niet. Na drie dagen was alles weer normaal.”

Hoe is het klimaat in de stal?
„De klimaatcomputer is ideaal. De automatisch aangestuurde luchtinlaatventielen doen hun werk goed. Ik ben blij dat ik niet voor natuurlijke ventilatie heb gekozen. De bezetting van de hennen in de stal is ook prima. Het is natuurlijk nog even afwachten hoe dit straks in de winter gaat.”

Zijn er ook zaken tegengevallen?
„Er komt wel heel wat op je af. Ik heb het vele papierwerk misschien een beetje onderschat. De controle van Skal was ook nogal streng. Gelukkig heb ik het certificaat binnen. Vorige week heb ik voor het eerst de biologische eiprijs gebeurd. Dat scheelt natuurlijk ook weer een stuk.”

Zijn er verder nog opvallende dingen gebeurd?
„Er zijn twee hennen in aanraking gekomen met een van de ventilatoren. Het was donker in de stal. De hennen zijn afgegaan op het licht achter de ventilatoren. Dat hebben ze niet overleefd. We hebben gaas voor de ventilatoren gespannen, zodat dit niet nog eens kan gebeuren.”


Bekijk hier de fotoreportage die Boerderij.nl maakte van de nieuwe stal van Evert en Gretha Maassen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hendrik de broer van gait

    Bij biologische hennen is natuurlijke ventilatie een eis. Dat Skal een computer gestuurde mechanische ventilatie goedkeurt is in strijd met de regelgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.