Home

Achtergrond 232 x bekeken

Landbouw moet toekomst worden van Haïti

De internationale gemeenschap zou in Haïti massaal moeten inzetten op ontwikkeling van de landbouw.

"Internationale donoren moeten genereus bijdragen aan het 772 miljoen dollar (514 miljoen euro) kostende landbouwplan van de Haïtiaanse regering", stelt Oxfam Novib in een rapport over de toekomst van Haïti.

Wil het straatarme Haïti weer een succesvolle toekomst tegemoetgaan, dan zijn duurzame landbouwontwikkelingen van cruciaal belang, stelt de rapportage Planting Now, Agricultural Challenges and Opportunities for Haiti’s Reconstruction. "Omdat de meerderheid van de bevolking op het platteland woont en voor haar levensonderhoud van de landbouw afhankelijk is, moeten de landbouwinspanningen prioriteit krijgen", schrijven de rapporteurs.

Oxfam Novib spreekt van een radicale omslag. Dan moet er ook een eind komen aan de oneerlijke handelspraktijken, zoals het dumpen van zwaar gesubsidieerde rijst en barrières. Dit maakt het voor de Haïtiaanse boeren erg moeilijk hun eigen producten verkocht te krijgen, omdat de Amerikaanse rijst veel goedkoper in de winkels ligt dan die van plaatselijke bodem.

"Decennia lang hebben de Haïtiaanse regering en internationale donoren de landbouw verwaarloosd, ondanks het belang daarvan voor de bevolking. Momenteel ondermijnen Amerikaanse subsidies op rijst en voedselhulp Haïtiaanse boeren, terwijl de VS tegelijkertijd investeren in landbouwontwikkeling in Haïti. De internationale gemeenschap moet dit tegenstrijdige handels- en hulpbeleid afschaffen en de groei van de zwakke plattelandseconomie van Haïti steunen", vindt Oxfam Novibdirecteur Farah Karimi.

Bijna 90 procent van de plattelandsbewoners leefde voor de aardbeving van minder dan 2 dollar (1,34 euro) per dag, weet Oxfam Novib. "Meer dan twee miljoen Haïtianen hebben door de beving hun huis verloren, onder wie 600.000 mensen die daarna naar het platteland zijn getrokken. Hierdoor komt nog meer druk te staan op de voedsel- en brandstofvoorraden."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.