Home

Achtergrond 278 x bekeken 1 reactie

Lagere besmetting MRSA van dieren blijft onduidelijk

Het is niet duidelijk waarom veterinair MRSA minder besmettelijk is dan de 'gewone’ ziekenhuisbacterie.

Dat schrijft internist-infectioloog Marjan Wassenberg van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht in haar proefschrift over het Nederlandse beleid bij de bestrijding van ziekenhuisbacteriën.

Wassenberg concludeert dat de veterinaire resistente stafylokok in het ziekenhuis veel minder overspringt, dan de niet-veterinaire variant. "De veehouderij variant van MRSA is 72 procent minder overdraagbaar dan andere MRSA-types in Nederlandse ziekenhuizen."

Wassenberg heeft berekend dat één patient die is besmet met de veterinaire MRSA-variant gemiddeld 0,16 andere patiënten besmet tijdens een ziekenhuisopname waarbij geen isolatiemaatregelen worden genomen. Voor de gewone ziekenhuisbacterie ligt die besmettingsgraad op 0,68 tot 0,93.

Hoe het komt dat de resistente bacterie uit de veehouderij in de ziekenhuizen minder overspringt naar andere mensen, is onduidelijk. Het kan liggen aan het type MRSA, maar het zou ook te maken kunnen hebben met de specifieke eigenschappen van de patiënt. Wassenberg heeft dat niet kunnen vaststellen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    dit heeft te maken dat dit een luie bacterie is want hij komt van een lui varken

Of registreer je om te kunnen reageren.