Home

Achtergrond 411 x bekeken 5 reacties

LTO: laat bij EHS beheer boven verwerving gaan

Bij nieuw beleid ten behoeve van de Ecologische Hoofdstructuur moet zekerstelling van beheer gaan boven het verwerven van nieuwe gronden.

Dat schrijft belangenorganisatie LTO aan de Tweede Kamer. Boeren in eerder aangewezen gebieden moeten zo snel mogelijk zicht krijgen op mogelijkheden tot uitbreiding.

Wat voorzitter Tammo Beishuizen betreft ziet het Rijk er scherp op toe dat provincies en gemeenten daadwerkelijk uitvoering geven aan het nieuwe beleid. "Ik ben ervoor dat de overheid scherp de regie voert middels een uitvoeringsprogramma waarin heldere criteria staan."

Op de delen van de huidige EHS-opgaven die niet volgens het oorspronkelijke tijdpad worden gerealiseerd, moet volgens LTO de planologische schaduwwerking vervallen. Dat geldt ook voor de robuuste verbindingszones die in het regeerakkoord zijn geschrapt, aldus LTO. "Boeren bij bijvoorbeeld het Wieringerrandmeer en de Krimpenerwaard moeten nu zicht op milieuvergunningen krijgen."

LTO zegt het goed te begrijpen dat vanwege de economische crisis pas op de plaats wordt gemaakt voor investeringen in nieuwe natuur. De organisatie is van mening dat de financiering van natuurbehoud doelgerichter kan worden aangepakt als prioriteiten zijn gesteld bij het realiseren van gebieden en natuurwaarden.

LTO vraagt tevens de stimuleringsmaatregelen voor groen beleggen overeind te houden. Volgens LTO wordt met groenfinanciering reeds voor circa 8 miljard euro geïnvesteerd in duurzame productie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Inderdaad LTO,er moet stevig met de vuis op de tafel geslagen worden.Het gedonderd met die miljarden geld smeiterij voor natuur moet afgelopen zijn.Wat is het voor een kolder om landbouw grond om te zetten in zogenaamde natuur,hoe zot kun je in je kop worden.En dat met gemeenschaps geld, zo help je een land naar de bliksem.En een bij effect is dat de boeren met de rug tegen de muur staan,hun bedrijven zijn waardeloos vanwege die zotte natuurclaims.

 • no-profile-image

  Henk

  Klopt ELS! Deze LTO heeft zelfs voor 4 jaar terug een bedrijf voorgedragen als zijnde niet op groei gericht, en heeft het bedrijf aangewezen als onderdeel van een verbindingdzone, en nu maar schrappen zeker, of boerenbeheer, met als gevolg waardedaling??? Ik denk dat ik GEEN geld meer steek in Tammo Beizhuizen zn dicatoriale club. En zeker Els de boeren hier in het noorden van het land hebben aan de LTO als ruggesteun tenaanzien van natuurontwikkenling geen sodemieter gehad. Ik lees wel vaker van die stomiteiten van deze land en tuinbouw organisatie.

 • no-profile-image

  Els

  Nog nooit heeft LTO iets gedaan voor boeren in de EHS. Sommigen die wél willen stoppen worden, door nu in te zetten op beheer,weer benadeeld!!! De aankoopplicht van de overheid dient voorop te blijven. Boeren in de EHS zijn de afgelopen jaren al op achterstand gezet én dat moet nu maar eens ongedaan gemaakt worden!

 • no-profile-image

  schapenboer

  Tammo Flapdrol !!! natuurlijk, melkveehouder

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tammo wie?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.