Home

Achtergrond 208 x bekeken 1 reactie

'Kleine hobbyboeren risico voor dierziekten in Roemenië'

Kleine hobbyboeren blijven de achilleshiel van het Roemeense beleid ter voorkoming van de verspreiding van dierziekten.

Dat blijkt uit een rapport van de FVO, de Europese veterinaire inspectiedienst, over het toezicht op klassieke varkenspest in Roemenië.
FVO-inspecteurs brachten in maart van dit jaar een bezoek aan Roemenië. Bij inspecties in voorgaande jaren waren talloze gebreken aan het licht getreden. De betrokken autoriteiten hebben hun organisatie nu redelijk op orde, hoewel bij het ontwikkelen van nadere regelgeving en procedures weinig voortgang is geboekt.

Door het bestaan van vele kleine boertjes blijft het echter moeilijk de veehouderij te beschermen tegen uitbraken van dierziekten, aldus de FVO. Ook laat het toezicht op het vervoer van en naar deze marginale veehouderijen te wensen over.

Onderzoek van de Roemeense veterinaire autoriteiten bracht echter geen besmettingen aan het licht; het risico daarop wordt door de FVO ook als laag ingeschat. In elk geval tot 2007 had Roemenië veel last van varkenspest. Deze zou met name ook voorkomen onder wilde zwijnen.

De FVO-inspecteurs stelden verder vast dat de gestelde doelen voor inspectie en vaccinatie tegen varkenspest wederom niet zijn gehaald, en dat het computersysteem voor identificatie en registratie van vee te kampen heeft met technische problemen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Kleine boeren? Het zijn werklozen en gepensioneerden met een paar varkens en een tiental kippen. In het kader van sociaal beleid (armoedebestrijding) is het wenselijk dat deze categorie van door de Roemeense overheid aangemerkte "boeren" in hun eigen levensonderhoud kunnen blijven voorzien daar een sociaal vangnet ontbreekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.