Home

Achtergrond 283 x bekeken

Kamp Westerbork vindt oude barakken terug

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft in Drenthe drie boerenschuren gevonden die zijn gebouwd met materiaal van barakken die vroeger op het kampterrein hebben gestaan.

De meest in het oog springende is een opslagplaats voor landbouwmachines, die gebouwd is met delen van de vroegere registratiezaal. Dat zegt conservator Guido Abuys van het Herinneringscentrum.

In deze registratiezaal werden in de Tweede Wereldoorlog de joden geregistreerd bij aankomst in het kamp. "We weten op basis van foto's vrij goed hoe de zaal eruit heeft gezien. Deze ontdekking was dus heel confronterend en schokkend'', zegt Abuys. Op andere plekken in de provincie Drenthe werden delen van de ziekenbarak en de centrale keuken terug gevonden. Eén teruggevonden deel doet nu nog dienst als varkensstal.

De barakken van het voormalige doorgangskamp zijn na de oorlog afgebroken en verkocht, vaak aan boeren. Daarna werden ze jarenlang gebruikt als stal of opslagruimte bij boerderijen. Vorig jaar deed het Herinneringscentrum een oproep aan mensen om zich te melden als ze van oude barakken wisten, zodat het centrum in kaart kan brengen waar ze zijn.

Het Herinneringscentrum hoopt een aantal barakken terug te krijgen en te kunnen herstellen. Probleem is dat niet precies bekend is waar de barakken opnieuw zijn opgebouwd en dat ze vaak nog bij een boer in gebruik zijn. "Een boer moet dan worden afgekocht en daarvoor is geen geld'', aldus Abuys. In Westerbork stonden destijds zo'n honderd barakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.