Home

Achtergrond 431 x bekeken

Ierse bedrijven veroordeeld voor MPA-schandaal

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Wyeth en het milieubedrijf Cara Environmental Technology zijn na een jarenlange procedure veroordeeld tot boetes van elk 40.000 euro wegens het illegaal afvoeren van vervuild afval.

Dat afval kwam uiteindelijk in varkensvoer in Nederland en een reeks andere landen terecht. Door het zogenoemde MPA-schandaal moesten tientallen varkensbedrijven, vooral in ons land, in 2002 tijdelijk sluiten. Wyeth – tegenwoordig Pfizer – is nog steeds verwikkeld in een schadezaak van Nederlandse kant waarin een bedrag van meer dan 30 miljoen wordt geclaimd.

Anticonceptiemiddel MPA

Wyeth is veroordeeld wegens het verkeerd behandelen van bij-producten bij zijn fabriek in het Ierse Newbrigde, terwijl Cara dat afval vervolgens zonder vergunning bij vier gelegenheden uit Ierland heeft geëxporteerd. Het met het anticonceptiemiddel MPA vervuilde afval is na verwerking via het Belgische Bioland verwerkt tot varkensvoer dat onvruchtbaarheid bij varkens bleek te veroorzaken.
Het schandaal leidde tot het tijdelijk sluiten van een flink aantal varkensbedrijven in Nederland.

Wyeth/Pfizer is volgens een woordvoerster in Dublin opgelucht dat de zaak nu eindelijk is afgerond. Het bedrijf constateert bovendien met genoegen dat de rechter heeft erkend dat het bedrijf niet bewust in de fout is gegaan, er altijd van is uitgegaan dat het afval op de juiste manier verwerkt zou worden en geen financieel voordeel van de handelswijze van Cara heeft getrokken.

Civiele schadeclaim

Het bedrijf is nog wel verwikkeld in een civiele schadeclaim van Schuurmans Van Ginneken. Dat bedrijf legde oorspronkelijk een claim voor 131 miljoen op tafel maar heeft dat later teruggedraaid naar 26 miljoen plus rente.

Volgens Ierse bronnen zou daarnaast Productschap Vee en Vlees ook nog een claim voor door varkenshouders opgelopen verliezen hebben gedeponeerd.

Wegens de zaak van Schuurmans Van Ginneken heeft Wyeth een bankgarantie van rond de 30 miljoen euro afgegeven. ’’Dat is echter geen enkele impliciete schuldverklaring, we voldoen daarmee aan een verplichting die een Nederlandse rechtbank ons op verzoek van SVG heeft opgelegd,” aldus de woordvoerster, die niet wil ingaan op de vraag of de eerder geciteerde uitspraken van de Ierse rechter een rol zullen spelen in de schadezaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.