Home

Achtergrond 145 x bekeken

Identiteitskaart moet gratis worden verstrekt

Gemeenten moeten identiteitskaarten voortaan gratis verstrekken. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdag bepaald.

Het belang van de overheid bij het gebruik van de identiteitskaart is groter dan dat van de burger, meent het hof.

Burgers gebruiken de identiteitskaart tegenwoordig in de meeste gevallen om zich te kunnen identificeren en veel minder vaak voor privédoeleinden. Het enige privébelang voor de aanschaf van een identiteitskaart is om binnen de Europese Unie te mogen reizen.

Burgers zijn in tal van situaties verplicht zich te identificeren, zoals bijvoorbeeld bij het aanvragen van een uitkering, bij het stemmen of bij het openen van een bankrekening. Met identificatie moet fraude worden voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.