Home

Achtergrond 233 x bekeken

IMF: opkomende landen trekken de kar

Het tempo waarin economieën herstellen van de recessie blijft internationaal sterk verschillen.

Ontwikkelde landen groeien de komende tijd slechts langzaam, terwijl de nieuwe economische machten hun opmars stevig doorzetten. Dat bleek woensdag uit de nieuwe prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF verwacht dat de internationale economie dit jaar met 4,8 procent groeit en in 2011 met 4,2 procent vooruitgaat. Vorig jaar kromp de wereldeconomie nog 0,6 procent. Dat was de eerste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog.

De economische groei wordt voorlopig getrokken door de opkomende economieën en ontwikkelingslanden, die in 2010 en 2011 volgens het IMF gemiddeld bijna 7 procent groeien. Voor China en India wordt een gemiddelde groei van 9 tot 10 procent voorspeld, terwijl landen als Maleisië, Indonesië en Vietnam mogen rekenen op een groei van meer dan 6 procent. De Braziliaanse economie wordt dit jaar waarschijnlijk 7,5 procent groter, waarna het groeitempo volgend jaar terugzakt tot ruim 4 procent.

Hoewel de opkomende landen steeds meer verbonden raken met de internationale economie, hebben ze steeds minder last van de recessies in rijkere landen, ontdekte het IMF. De recessies van de jaren zeventig en tachtig werden nog stevig gevoeld, maar sinds twintig jaar vinden de opkomende landen hun oude groeitempo al snel terug na een periode van krimp in de westerse economieën.

De ontwikkelde landen groeien zowel dit als volgend jaar langzaam, voorspelt het IMF. De Amerikaanse economie gaat waarschijnlijk gemiddeld 2,5 procent vooruit, terwijl de economische groei van de landen in de eurozone naar schatting beperkt blijft tot circa 1,5 procent. Japan doet het met een opleving van 2,8 procent dit jaar en een terugval tot 1,5 procent groei volgend jaar weinig beter.

Voor Nederland voorzien de economen van het fonds dit jaar een economische groei van 1,8 procent, gevolgd door een plus van 1,7 procent in 2011. Daarmee zijn zij voor volgend jaar iets positiever dan hun collega's van het Centraal Planbureau. Die voorspelden vorige maand een groei van 1,5 procent in 2011. Het IMF verwacht verder, net als het CPB, dat de inflatie en de werkloosheid in ieder geval tot en met volgend jaar in Nederland relatief laag blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.