Home

Achtergrond 196 x bekeken

Gewonden door rellen Gay Pride Belgrado

De politie in de Servische hoofdstad Belgrado is vandaag slaags geraakt met groepen jongeren die fel gekant waren tegen de Gay Pride die in het centrum van de stad is gehouden.

Zeker negentig agenten en enkele relschoppers raakten gewond. Verder pakte de politie meer dan honderd tegenstanders van de homoparade op. Dat hebben de autoriteiten in Belgrado laten weten.

De Gay Pride trok circa duizend deelnemers. De zwaarbeveiligde manifestatie zelf verliep probleemloos, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Zij deed samen met andere Nederlanders mee uit solidariteit. Na afloop werden alle deelnemers voor hun eigen veiligheid in politiebusjes naar politiebureaus vervoerd, waar zij moesten wachten tot de rust was weergekeerd.

Enkele honderden oproerkraaiers bekogelden de politie met stenen en molotovcocktails. Verder vernielden de opponenten van de Gay Pride voertuigen en stichtten ze brand in onder meer het gebouw waarin de regerende Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic is gevestigd. Ook het pand van een coalitiepartner, de Socialistische Partij van wijlen president Slobodan Milosevic, is aangevallen. Verder moesten bushokjes en ander straatmeubilair het ontgelden en vonden er plunderingen plaats.

De politie gebruikte traangas tegen de menigte. De autoriteiten hadden uit vrees voor rellen circa vijfduizend agenten op de been gebracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.