Home

Achtergrond 1230 x bekeken 31 reacties

Gestopte boer moet familie twee miljoen betalen

De rechtbank in Breda heeft een gestopte agrarisch ondernemer uit Oudenbosch veroordeeld tot het betalen van 1,9 miljoen euro plus wettelijke rente aan zijn broers en zus.

De boer moet de afspraak nakomen, die hij gemaakt heeft toen hij het bedrijf van zijn vader overnam. Als hij zijn bedrijf zou verkopen, moest hij zijn broers en zus laten meedelen in het voordeel.

Bij de overdracht van het bedrijf was precies vastgelegd op welke manier de boer dat moest doen. Ook de opbrengsten van het melkquotum en het bietenquotum zouden moeten worden verdeeld.

De ondernemer had in de periode van 2000 tot 2006 in totaal 3,7 miljoen euro geïnd door melk- en bietenquota en grond te verkopen. Hij betaalde zijn broers en zus ieder ruim 82.000 euro. Zijn broers en zussen claimden een bedrag van ruim 2,1 miljoen (ruim 7 ton per persoon).

De Bredase rechtbank heeft de vergoeding nu vastgesteld op ongeveer 6,4 ton per persoon. Daarnaast moet de gedaagde broer de proceskosten ( bijna 25 duizend euro) betalen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gewoon boer dankzij mijn ouders

  Meestal duren dit soort afspraken 10 jaar. Als ik het verhaal geloof heeft meneer de oplichter gedurende 6 jaar over de verkoop gedaan. En daarna de afspraken met €80.000 "afgekocht". Met voorberade gedachte gedaan lijkt me. De lachende derde is de fiscus, broers en zussen kunnen gaan dokken. Pa en ma bedankt voor het harde werken, de fiscus gaat er dankzij julie zoon mee lopen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeg, voorgaande ( kennelijk misdeelde?) zeurpiet, hoeveel zouden de ouders daadwerkelijk betaald hebben voor hun melk- en bietenquotum? De meeste pensioengerechtigden zijn rijk gemaakt door wet- en regelgeving ten koste van de opvolger. Ondanks dat ik het met kern van de opmerking gedeeltelijk eens kan zijn, vind ik je toelichting zeer eenzijdig, maar dat zal je niet verbazen. Ten eerste, zoals ook jij weet, hebben veel ouders vaak een behoorlijk deel van hun productierechten toegewezen gekregen zonder hier een druppel zweet voor gelaten te hebben, de term "sofamelkers" is niet voor niets uitgevonden., Ten tweede vind ik winstdeling bij verkoop prima als er ook verliesdeling tegenover staat als het mis gaat, of de markt crasht. Jouw opmerkingen doen voorkomen alsof een opvolger in een gouden koets stapt. Ook jij weet verdraaid goed dat de opmerking 'een boer leeft arm, maar sterft rijk' niet voor niets is.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is precies de reden dat die subsidies er nodig vanaf moeten. Wat zal het een puinhoop worden! Zijn we wel de eerste 100 jaar van het gezeur af.

 • no-profile-image

  boer , met schenking

  boer zonder schenking ,ik ben het met je eens . 10 jaar is te kort , 20 jaar is beter.
  Melkveehouder ,misschien leeft de opvolger 'arm' maar dat is zijn/haar eigen keuze geweest.Feit is dat hij/zij een flink economisch voordeel heeft gehad .
  Om dan over verliesdeling te beginnen , dan moet je wel lef hebben .
  Als ik een perfecte melkkoe kan kopen voor 300 euro ,begin ik toch ook niet te zeuren dat de verkoper mee moet betalen als die koe een jaar later dood gaat .

 • no-profile-image

  inwoner

  Opvolgers zijn gewend om te krijgen en als ze moeten betalen dan zijn ze niet thuis. De ander kinderen zijn in dit soort gezinnen geboren om gratis te werken niet op vakantie te gaan in hun jeugd en er wordt gezegd, later dan ktijg je wat je toekomt nou vergeet het maar. Er zijn ook nog van die organisaties zoals de LTB die helpen dit soort bedrijfs opvolger zoveel mogelijk in beslag te laten nemen. Want het enige wat de bedrijfs opvolger zegt is HET IS VAN MIJ. Een stap vererder is dat in de meeste gevallen de hele familie niet meer bij elkaar komt. Pa kan bij de LTB op de koffie en zijn kinderen zien hem niet meer staan.

 • no-profile-image

  M

  Natuurlijk gaan de prijzen van de grond dalen als de subsidies eraf gaan maar dat gaat geen 10% zijn, de prijs word nl niet alleen bepaald door de agrarische sector, maar vooral door overige grondclaims zoals stadsuitbreiding, natuurontwikkeling en wegenbouw. Als de subsidies eraf gaan gebeurt er nog iets anders nk.: de voedselprijzen zullen omhoog moeten of anders zul je producten moeten kopen uit het buitenland welke onder andere dierwelzijn/milieuvoorwaarden zijn geproduceerd.
  Over de eigenlijke stelling:
  Ik denk dat het goed is dat er een vervreemdingsbeding is, heb ik zelf ook, 15 jaar. Maar er zitten 2 kanten aan het verhaal. Als ik 15 jaar mijn bedrijf overgenomen heb, en niet beeindigd ben mag ik zeggen dat het bedrijf van mij is. Dit betekent dat ik (werkend vanaf mijn 16e op het bedrijf ivm vroeg overlijden van vader) 46 jaar ben en inmiddels dus 30 jaar op het bedrijf gewerkt heb, sober geleeft heb, mee opgebouwd heb, dan vind ik het terecht dat andere kinderen welke hebben kunnen studeren geholpen zijn bij aankoop woning etc niet meer meedelen bij evt verkoop.
  Anders kijk ik er tegen aan als de opvolger veel vroeger mag overnemen en het vervreemdingsbeding ook veel korter is, en de overige kinderen niet worden geholpen wbt studeren en woning.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Maar de grondprijzen gaan wel dalen. Ik ben benieuwd hoe het slagveld er over 10 jaar uitziet.

 • no-profile-image

  william

  klinkt terecht maar wat heeft de rest van nederland hier mee te maken?

 • no-profile-image

  Gaatze

  Bezint eer gij begint de boel op te lichten

 • no-profile-image

  Ook boer

  William uit Zegveld hier heeft bijna iedere agrarisch ondernemer mee te maken.Gewoon boer die afspraken worden inderdaad vaak ongedaan na 10 jaar,dat is veel te snel als je iets krijgt waar je ouders hun hele leven voor gewerkt hebben.Je zou er ook je hele leven aan vast moeten zitten als je stopt en of verkoopt.Zeg nu eens eerlijk je hebt er ook je hele leven profijt van,en wie na 10 jaar stopt zou in het geval van dit artikel toch 200.000 euro per jaar extra overhouden.De meeste boeren verdienen dat niet per jaar.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Voorgaande reactant, ik ben het met de opmerking van eerlijk delen eens, maar niet met de opmerking dat de (alle) ouders hard gewerkt hebben voor iedere cent vermogen. Dat is niet altijd zo, en daar was mijn opmerking op geent. En ' boer zonder schenking' die beweert zelfstandig boer te zijn geworden zonder schenking is wellicht geëmigreerd, van voor het tijdperk van productiebeperking of enig ander rechtenstelsel, of hij zit in een vrije sector. En een melkboer of groenteboer is ook boer, dus alles kan.

 • no-profile-image

  jan

  De ouders willen vaak ook graag dat het bedrijf voortgezet wordt en laten dan vaak een zoon op het bedrijf meewerken ,die dan ook verwacht het bedrijf te kunnen overnemen.De ouders hebben het de laatste jaren dan ook vaak wat makkelijker met het werk.De andere zoons en dochters komen ook niet bijspringen als het druk op de boerderij is

 • no-profile-image

  Ook boer

  Juist Inwoner Noord Holland jij slaat de spijker goed op zijn kop.Alleen kan pa later ook niet bij de LTB om de koffie want die houdt meestal ook niet eens genoeg over voor zijn oude dag.De LTB denkt alleen aan de opvolger want met hem moeten zij weer verder en van een kale kip kan je niet plukken!!

 • no-profile-image

  boeren

  jij begrijpt het niet helemaal dru. zal waarschijnlijk komen doordat je niets weet over agrarische sector. vermogen dat nodig is in het agrarisch bedrijf heeft niks te maken met wat een boer verdiend, of met subsidi. pas als de boer stopt heeft ie wat aan dit vermogen, na belastingaanslag, als er nog wat overblijft. gelukkig voor jou is er subsidi, anders had jij heel wat meer voor je voedsel moeten betalen. dat een boer subsidi krijgt betekent nog niet dat ie goed loon heeft, maar maakt wel veel uren. subsidi is broodnodig, en zonder subsidi was de agrarische sector in europa al lang uitgestorven

 • no-profile-image

  nog steeds boer

  terecht hij heeft de boerderij gekregen om te boeren en dat doet hij nu niet meer.
  In andere landen worden jonge boeren ook geholpen. En dat de prijs tussen overnemen en vrije waarde komt dat de boeren zich alleen nog maar focussen op groei.

 • no-profile-image

  eppo

  Ik weet niet, maar volgens mij is er maar 1 winnaar en dat is de Belastingdienst. Hoe harder men werkt hoe meer straf men op gelegd krijgt van de belasting dienst. De familie is de grootste verliezer denk ik. Jammer dat zo'n familie band kappot er aan gaat.

 • no-profile-image

  schijn-heilig?

  Toch gek, iedereen schijnt te vergeten dat de opvolger altijd heeft gewerkt in het bedrijf en daardoor heeft gezorgd dat het bedrijf is blijven doorgroeien ; de opvolger betaald ook rente en aflossing mee, dat gaat nl van de winst af. ZONDER opvolger was zo'n bedrijf veel eerder van de hand gedaan, noodgedwongen want zonder opvolger wordt het werk al snel te zwaar en dus ook verkocht voor veel minder geld.

 • no-profile-image

  boeren

  precies ook boer zonder schenking, ik ben het roerend met je eens, je verwoord het precies goed. als een boer de schenking zou verdelen over al zijn kinderen, zouden alle kinderen boer kunnen worden, of op een andere manier zelfstandige kunnen worden. wij konden immers ook boer worden zonder schenking.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat, niet zeuren als de koe doodgaat, maar ook niet gaan mekkeren om een hogere prijs dan oorspronkelijk afgesproken als er prima vaarskalveren uitvallen die je goed kunt verkopen. Om deze stelling naar voren te brengen is dan ook weinig lef nodig, maar een portie realiteitszin. Ik krijg inmiddels wel de indruk dat in deze discussie langs mekaar heen gesproken wordt, maar dat kan aan mij liggen.

 • no-profile-image

  boerendochter

  Ik heb een prachtige jeugd gehad, kunnen studeren, een autootje gereden, wat van de wereld gezien, alles op kosten van de boerderij, waar mijn broer nu voor werkt om deze kosten af te betalen. Mij hoor je niet klagen, en ik kom graag bij zowel mijn ouders als mijn broer. Kom op zeg, geld maakt niet gelukkig.

 • no-profile-image

  Ook boer

  Inderdaad afschaffen die subsidies,maar ook het geruisloos doorschuiven van productiemiddelen.Dan kan iedereen weer een kans krijgen om te beginnen en niet alleen diegenen die op een boerderij in het wiegje lagen.Grond en quota prijzen zullen zakken,de beste ondernemers zullen overblijven en dat hoeft niet altijd een boerenzoon te zijn!

 • no-profile-image

  boeren

  vrij logisch dat de grondprijs gaat dalen als de subsidie eraf gaat. slechtere resultaten dus minder of slechter geld kunnen lenen bij de bank. lagere grondprijs betekent voor veel bedrijven ONDERWAARDE, dus geen overwaarde, en hier is de bank als de dood voor. gevolg: bank draaid boeren de nek om. kijk voor bewijs maar naar denemarken.

 • no-profile-image

  exact

  Dru was vast niet de slimste van de klas, maar ik ben het helemaal met kritische lezer eens. Afschaffen die subsidies, Dru for president!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste Dru . Deze miljoenen zijn er eigenlijk nooit geweest . Maar dat zat in de grond,gebouwen,dierrechten en melkqotum (GEBAKKE LUCHT ). Dit zat dus produktiemiddelen waarmee hij zijn inkomen moest verdienen . En waarschijnlijk geen groot , want anders was hij niet gestopt . Er staat nergens vermeld dat hij dat vermogen ook daadwerkelijk heeft . Het betreft hier eigenlijk het verschil in overname en werkelijke verkoopwaarde van deze goederen die hij moet delen met broers en zus .Kan best zijn dat hij dat geld of een deel moet gaan lenen . Hij zal bij de brijfsovername ook schulden hebben gemaakt en heeft deze van de bank moeten aflossen bij de verkoop . wie weet heeft hij ook nog jaren verlies geleden en is ingeteert , dit gat zal dan ook gedicht moeten worden.Dus prijs maar niemand rijk want je weet de achtergrond niet . Veel boeren hebben een berg kapitaal in gebruik en hebben nauwelijks een fatsoenlijk inkomen . Als ze stoppen en verkopen moeten ze aflossen en afrekenen met de belasting . En dan schiet er bij velen het geld niet meer over om een fatsoenlijk huis te kopen .Deze broers en zus hebben het geld nog niet en als het er is zullen ze door de belasting van de grootste helft weer afgeholpen worden . Er is geen een subsidie of elk bedrijf kan die beuren ook buiten de landbouw . De landbouw beurt bedrijftoeslag zodat de prijzen van de produkten lager kunnen zijn voor de consument . Dit geeft voedselzekerheid en betaalbaar voedsel . Want je wordt er niet vrolijk van wat de boer gemiddelt over de jaren voor zijn produktenbeurt . Terwijl de bakker het lef heeft om brood 20 cent duurder te maken omdat de graanprijzen zijn gestegen . Brood 500gram meel ,graan 10cent per kg duurder . Is dus 5 cent meer kosten en geen 20 cent .Zal wel voorschot zijn op hogere graanprijzen .

 • no-profile-image

  koetje

  De grondprijzen dalen in Nederland na afschaffing subsidies?Nou ja,hoop doet leven.Ons hele systeem is ingericht(niet alleen de landbouw)op hoge grondprijzen.Als de grondprijzen te veel gaan dalen wordt de Rabo de nieuwe DSB.

 • no-profile-image

  boeren

  zeeeeeeer terecht, hij had het immers ook gekregen van pappie en mammie.

 • no-profile-image

  huur mijn land

  zeg melkveehouder, voorgaande is geen zeurpiet, maar een realist. maakt niet uit hoe de ouders het vermogen hebben vergaard, eerlijk verdelen hebben de meeste familieleden profyt, en grootste kansen om zelfstandige te worden.

 • no-profile-image

  exact

  Hoe denkt men dat ouders grond verkregen? Antwoord: relatief goedkoop. Gaan we een beetje terug in de geschiedenis dan kun je de opbrengst van nu wel verdelen over misschien wel 40 broers, zussen, neven/nichten en achterneven en -nichten. Alle ellende heeft te maken met de enorme sprong die grondprijzen gemaakt hebben. De prijzen hebben weinig meer van doen met agrarische opbrengstprijzen. Het is dan ook logisch dat, waar een boerenhart zit bij kinderen, overname alleen wordt gerealiseerd tegen een lagere waarde. Billijk zou zijn dat er gedeeld wordt met broers en zussen indien een opvolger de laatste generatie boer is. Kanttekening: over de periode dat de grond in diens eigendom was dient jaarlijks inflatiecorrectie plaats te vinden op de oorspronkelijke overnamewaarde. Over de meerwaarde zou gedeeld moeten worden. Die inflatiecorrectie krijgen broers en zussen meestal ook indien loontrekkend. Bij boeren is het een bewezen iets dat dat niet het geval is met opbrengstprijzen. Denk dat er dan uiteindelijk niet veel te delen valt.

 • no-profile-image

  Demeter

  Geef de keizer wat des keizers is.

 • no-profile-image

  jan

  Veel boerenzonen moeten eerst jaren op de boerderij werken voor zakgeld,en dan ,,krijgen '' ze de boerderij

 • no-profile-image

  Dru Weinalds

  2 miljoen... Het is toch niet te geloven. En maar subsidies vangen ieder jaar. En maar handje ophouden steeds bij Brussel en Den Haag. Het wordt hoog tijd dat de boeren eerst eens hun flinke spaarpot aanspreken ipv steeds maar lopen te jammeren (en ontvangen!) van subsidies elk jaar. Te zot voor woorden.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.