Home

Achtergrond 256 x bekeken

Geruchten sturen aandeel Monsanto omhoog

De beurs bevindt zich in een onzekere fase.

Deze week zagen beleggers zich geconfronteerd met een stortvloed aan kwartaalcijfers, soms verrassend positief en soms juist uitermate tegenvallend. Waar BASF de winst bijvoorbeeld zag vervijfvoudigen, stelde concurrent Bayer teleur. En waar Shell de winst zag verdubbelen, spreken concurrenten van een moeilijke energiemarkt. Geruchten dat de Amerikaanse centrale bank "slechts" enkele honderden miljoenen reserveert voor een stimuleringspakket drukken stevig op de markten.

De machinebouwers Case New Holland, Agco en John Deere verloren alle op weekbasis terrein op de beurs. De bedrijven profiteren niet van de verwachting dat de graanprijs langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Wellicht komt daar met de presentatie van Agco’s kwartaalcijfers verandering in. Het Amerikaanse bedrijf zag de omzet 19 procent stijgen tot 1,66 miljard dollar, en de winst meer dan vervijfvoudigen tot 63 miljoen dollar.

Agco, merkhouder van Fendt, Massey Ferguson, Challenger en Valtra, stelt investeerders opvallend genoeg betere verkopen in Europa in het vooruit. Voor alle machinebouwers geldt dat de verkopen juist daar dit jaar ernstig achterblijven, maar Agco ziet volgend jaar de markt weer aantrekken. Tot die tijd zijn Zuid- en Noord-Amerika de groeimotoren. De woningmarkt blijft echter twijfelachtig, waardoor beleggers het aandeel voor nu als te duur blijven beoordelen. Op termijn zien vrijwel alle analisten in de trekkerbouwers groeidiamanten.

Opvallend is de winst voor Monsanto. De producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen staat volgens geruchten op een overnamelijstje van een partij van buiten de sector. Het aandeel staat al een tijdje wat onder druk doordat de markt voor herbiciden op basis van glyfo­saat is ingestort, waardoor Monsanto als relatief goedkoop wordt gezien.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.