Home

Achtergrond 153 x bekeken

'Geen pardon' na couppoging Ecuador

President Rafael Correa van Ecuador heeft vandaag aangekondigd dat hard zal worden opgetreden tegen de samenzweerders achter de poging tot staatsgreep donderdag.

Het leger van het Zuid-Amerikaanse land moest toen het staatshoofd ontzetten, omdat hij door muitende agenten werd belaagd.

Er komt ,"geen pardon of vergiffenis'' voor de betrokkenen bij de rebellie van de politie, aldus Correa. Hij zat enkele uren vast in een omsingeld ziekenhuis, waar hij was behandeld aan blootstelling aan traangas. Dat was afgevuurd door agenten die protesteerden tegen bezuinigingsmaatregelen.

Procureur-generaal Washington Pesántez zei vrijdag dat er ,"een onderzoek begint naar de samenzwering'' die tot de couppoging heeft geleid. Correa zei over de protesterende agenten dat het beslist ,,geen gewettigde betoging over de betaling van de politie was, maar een duidelijk geval van samenzwering''. Hij zei de gelederen van de nationale politie te zullen zuiveren. De commandant van de politie van Ecuador, Freddy Martínez, is al afgetreden.

De president hield vervolgens dramatische redevoeringen in het centrum van Quito en voor de televisie. Volgens het staatshoofd is er een agent omgekomen bij de reddingsactie; het Rode Kruis repte over twee doden. Vijf militairen raakten volgens de president gewond. Volgens het Rode Kruis vielen tientallen gewonden. Correa hield een vlammend betoog waarin hij zei dat er ,"volledig onnodig bloed is vergoten''. Hij riep duizenden mensen op het Plein van de Onafhankelijkheid op tot een minuut stilte voor de slachtoffers.

Correa zei verder dat kringen rond ex-president Lucio Gutiérrez tegen hem samenzweren. Gutiérrez heeft er geen geheim van gemaakt dat hij Correa liever vandaag dan morgen ziet verdwijnen. Herhaaldelijk heeft hij Correa ervan beschuldigd de linkse guerrillabeweging FARC in het noordelijke buurland Colombia te steunen.

Gutiérrez verklaarde dat Correa net als zijn Venezolaanse collega Hugo Chávez een vertegenwoordiger is van het socialisme van de 21ste eeuw, een systeem dat volgens Gutiérrez 'onhoudbaar' is en dat verdwijnt zodra Chávez en Correa verdwijnen. Gutiérrez heeft aangedrongen op ontbinding van het parlement en nieuwe presidentsverkiezingen. Correa is sinds 2006 president.

Gutiérrez was van 2003 tot 2005 president. Hij werd door het parlement afgezet na een volksprotest tegen zijn regering. Hij zit nu met zijn Patriottische Samenlevingspartij in de oppositie. Hij ontkende vrijdag vanuit Brasilia stellig achter een poging tot staatsgreep te zitten.

Politiecommandant Martínez had donderdag nog vergeefs gepoogd het conflict dat zijn agenten met de regering van Correa hebben, te sussen. De politiemensen zijn verbolgen over drastische hervormingen die afbreuk doen aan inkomens en privileges van ambtenaren. Het leidde donderdag in het hele land tot chaotische en op veel plaatsen ook gewelddadige taferelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.