Home

Achtergrond 185 x bekeken 2 reacties

Geen opheffing levenslang fokverbod geënte jaarlingen

Het kabinet wil het levenslang fokverbod voor jaarlingen die volledig en tijdig zijn gevaccineerd tegen Q-koorts niet opheffen.

Het is niet aan te tonen dat de dieren niet al besmet waren toen ze werden geënt. Dat schrijft de vandaag afgetreden landbouwminister Gerda Verburg in een van haar laatste brieven aan de Tweede Kamer.

Verburg voert de motie hierover, van de SGP, niet uit. De SGP is ontevreden over het antwoord van de minister en heeft namens de Tweede Kamer een debat aangevraagd met de nieuwe bewindslieden.

Verburg verruimt wel de regeling voor herstructureringssteun; hiervoor komt een half miljoen euro extra beschikbaar, bovenop de 1 miljoen euro die er al was.

Daarnaast wordt de openstelling verlengd tot 1 oktober 2011. Verburg vergoedt niet de opfokkosten voor aangehouden jonge dieren omdat dit geldt als staatssteun.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    william

    helemaal mee eens harmen, ik hoop dat de nieuwe bewindslieden besluiten om het fokverbod voor de wat Q-koorst betreft meest veilige dieren (mijn ingeënte lammeren)van deze polder op te heffen. Zodat ik weer een bijdrage kan leveren aan de economie in dit land, daar zitten we meer om verlegen dan om dit onnozele gezeur en alle vergoedingen en rechtzaken die daarmee samenhangen.

  • no-profile-image

    harmen

    Niet te geloven hoe extreem deze heksenjacht wordt doorgevoerd. Goed voor de geiten(melk)markt, maar met volksgezondheid heeft het niks meer te maken. Het zou goed zijn als dit dossier door de nieuwe bewindslieden even wordt voorgelegd aan frisse (buitenlandse) deskundigen die hier niet bij betrokken zijn geweest. Die zouden na bestudering van de informatie binnen een uur tot de conclusie komen dat het risico van deze jonge dieren voor de volksgezondheid kleiner is dan het risico dat iemand Q-koorts oploopt van een schaap, van een koe, van een kat, van een vogel, van een rat, van een teek. Toegegeven; het risico is groter dan dat iemand in dit land Q-koorts oploopt van een nijlpaard. Maar het is weer kleiner dan dat iemand twee keer binnen een week een auto-ongeluk krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.