Home

Achtergrond 506 x bekeken

Gallowayrunderen van uiterwaarden naar slachterij

Enkele tientallen Gallowayrunderen worden bijeengedreven bij de Bisonbaai in de uiterwaarden bij het Gelderse Ooij, bij Nijmegen.

Vrijwilligers en medewerkers van de stichting Free Nature halen een deel van de grote grazers in de herfst weg voor de slacht en de verkoop. Daarmee wordt voorkomen dat de kudde tijdens de winter te weinig voer heeft. De belangstelling voor het vlees van de natuurrunderen is zo groot dat de stichting niet aan de vraag kan voldoen. Free Nature is een samenwerkingsverband van natuurboeren. De boeren houden samen ongeveer 600 Schotse Hooglanders, Gallowayrunderen en Rode Geuzen. Foto Vidiphoto

Medewerkers van het loonbedrijf Heyboer stellen de klembandrooier bij tijdens de oogst van winterpeen. Het natte weer van de afgelopen periode zorgt er voor dat het gewas met wat meer aarde geoogst wordt dan in andere jaren. "We moeten echter elke mogelijkheid benutten om te oogsten: , zegt bedrijfsleider Foort Sandee van het loonbedrijf. Hij ziet dat de oogst kwalitatief en in kilo’s dit jaar iets minder is dan in andere jaren. Door het natte weer zijn de penen minder lang geworden. Foto Axipress

Op het bedrijf van de BV Huisman/Oldenziel in het Groningse Finsterwolde verrijst een nieuwe vleesvarkensstal voor 2.880 vleesvarkens. Het gaat om een uitbreiding. Op de locatie zijn straks in totaal 9.000 vleesvarkens gehuisvest. De nieuwe stal wordt volgens Kars Huisman uitgerust met kanaalventilatie en een recirculatiesysteem. De stal krijgt ook een chemische luchtwasser om aan de ammoniakemissie-eisen te voldoen. Huisman hoopt dat de stal vóór nieuwjaar klaar is. Ondanks het matige weer verloopt de bouw tot nu toe voorspoedig. Foto Koos van der Spek

Bouwvakkers zijn druk in de weer met een nieuwe ligboxenstal voor melkveehouders Durk en Johanna Verbeek. Ze melken nu nog 90 koeien in een iets te krappe stal. Die oude stal blijft. Door een nieuwe erbij aan te bouwen krijgen hun huidige koeien meer ruimte en is er ook de mogelijkheid tot uitbreiding. In de nieuwe stal is plaats voor 115 koeien. Het melklokaal blijft onveranderd. De stal moet nog voor de winter klaar zijn. De uitbreiding komt op het moment dat zoon Binne van school is en mee gaat werken. Foto Roelof Stroetinga

Herre Bartlema (links) praat met een bezoeker van de demonstratiemiddag rijenbemesting. De subsidieregeling voor de aanschaf van rijenbemesters die plaatsspecifiek meststoffen kunnen doseren, was binnen een dag vol. Dit zegt Bartlema van Bureau Landbouwcommunicatie (BLC). Foto Rein Geleijnse

De oogst van ginseng-wortelen is grotendeels handwerk. Op de ginsengboerderij in het Noord-Duitse Bockhorn, midden op de Lüneburger Heide, wordt op dit moment een recordoogst binnengehaald. Vergeleken met vorig jaar ligt de productie zo’n 30 procent hoger. Daarmee voldoet de teelt dit seizoen ruimschoots aan de verwachtingen. Op grond van verbeteringen in de teelt werd al rekening gehouden met een hoge kwaliteit en opbrengst. De wortelen die op het bedrijf van Heinrich Wischmann en dochter Henrike Rodemeister worden geteeld, vormen de grondstof voor het bedrijf Florafarm van Gesine Wischmann en haar man. Florafarm verkoopt onder meer extracten van de ginsengwortelen in tabletvorm en als cosmetica. Op een oppervlakte van 9 hectare wordt Koreaanse ginseng geteeld. Alleen deze soort is in Duitsland toegelaten voor medicinale toepassingen, verklaart Wischmann. Pas na zes jaar worden de wortelen geoogst. "De teelt van hoogwaardige ginseng is een kwestie van tijd. Wie goede ginseng wil oogsten, heeft veel geduld nodig." Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.