Home

Achtergrond 181 x bekeken 2 reacties

'Friese dorpen leven door zonder winkels'

In bijna de helft van de dorpen in Noord-Friesland verdwijnen de komende twintig jaar alle essentiële voorzieningen.

Toch blijven de bewoners er wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Leeuwarder Courant van vandaag. De krant liet onderzoek doen onder 1.025 dorpsbewoners en hield gesprekken met ondernemers. De elf Noord-Friese gemeenten tellen in totaal 238 dorpen en buurtschappen.

Als belangrijkste bijdrage aan de leefbaarheid in een dorp zien de bewoners de supermarkt en de dorpskroeg of het café-restaurant. Daarnaast vinden bewoners de halte van een lijnbus, huisartsenpraktijk en openbare basisschool belangrijk, evenals een pinautomaat en sportverenigingen.

Als deze voorzieningen verdwijnen, leidt dat volgens de onderzoekers niet tot een verhuisgolf. Gezinnen met opgroeiende kinderen blijven en doen hun boodschappen per auto in de stad. Zij geven minder om dorpsvoorzieningen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    j

    Komt door de belastingen en de overdadige uitgaven van de overheid en de buitensporige minimum inkomens compensaties. Dus loont het niet meer want arbeid is te duur. Het is over en uit en komt nooit meer terug!!!!

  • no-profile-image

    gert

    wordt het lekker rustig

Of registreer je om te kunnen reageren.