Home

Achtergrond 201 x bekeken

Franse tabakstelers gaan de straat op

In Frankrijk heeft zich een nieuwe groep actievoerende boeren gemeld: de telers van tabak. Hun bond, France Tabac, heeft voor woensdag 3 november een demonstratie aangekondigd voor het parlement in hartje Parijs.

France Tabac eist voor de tabakstelers een deel van de aangekondigde accijnsverhoging voor sigaretten op om hun gedaalde inkomsten aan te vullen.

De bond hoopt dat zeker duizend telers uit heel Frankrijk op de demonstratie af zullen komen. Tabakstelers krijgen sinds dit jaar geen steun meer uit het Europese landbouwfonds, benadrukt de Franse organisatie. Bovendien hebben de Europese en dus Franse telers te kampen met de oneerlijke concurrentie uit derde landen waar de arbeidskosten en milieu- en andere lasten een stuk lager zijn. Om al die redenen eist de bond ‘conjuncturele steun van de regering."De accijnsverhoging levert de schatkist 700 miljoen op. Wij hebben genoeg aan een halve cent van de aangekondigde 6 cent verhoging per pakje, dat zou voldoende zijn om onze familiebedrijven in stand te houden en de 10.000 banen in de sector veilig te stellen.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.