Home

Achtergrond 183 x bekeken

'Fors minder betogers in Frankrijk'

Circa 825.000 Fransen hebben zaterdag meegedaan aan demonstraties tegen het plan van president Nicolas Sarkozy om de pensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 62. Dat meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk na afloop van de betogingen. Het zou gaan om het laagste aantal demonstranten sinds september, toen de protesten begonnen.

De vakbonden maakten zaterdag overigens melding van een veel groter aantal demonstranten. Volgens woordvoerders van de bonden zouden 2,5 tot drie miljoen mensen hebben meegedaan aan de protesten.

Frankrijk wordt al geruime tijd geteisterd door stakingen tegen de plannen van de regering. Het land heeft daardoor te kampen met oplopende brandstoftekorten, vluchten die geannuleerd worden en treinen die niet rijden.

De overheid is niet van plan toe te geven aan de protesten. Het land komt nu al jaarlijks 32 miljard euro tekort voor pensioenen. Dat bedrag loopt als er niets gebeurt op tot jaarlijks 50 miljard in 2020.

Door doordeweeks te staken en in de weekeinden te demonstreren, voeren de vakbonden de druk op de overheid op om de plannen in te trekken. Zaterdag werden meer dan 230 protestbijeenkomsten georganiseerd. Dinsdag willen de bonden opnieuw een landelijke protestdag organiseren.

Door de stakingen zijn tien van de twaalf raffinaderijen inmiddels dicht. De overheid heeft oliemaatschappijen toestemming gegeven om gebruik te maken van hun eigen noodvoorraden, maar staat niet toe dat de nationale reserves gebruik worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.