Home

Achtergrond 387 x bekeken

Exporteurs VS hopen op afzet mais in China

Graanexporteurs in de VS verwachten dat ze in 2011 voor het eerst in jaren weer volop mais kunnen exporteren naar China.

De behoefte aan mais neemt sterk toe doordat de veestapel in China hard groeit, stelt de US Grains Council. China stevent af op een grotere maisoogst dan vorig jaar, concludeert de US Grains Council op basis van waarnemingen in het Aziatische land. De raad verwacht een maisproductie van 158 miljoen ton. Er staat 30,8 miljoen hectare mais in China.

Ondanks de groeiende productie wordt China voor het eerst in jaren een netto-importeur van mais, verwacht de Grains Council. Volgens de Amerikaanse graanraad gaat het land volgend jaar 2 miljoen ton mais importeren. De vraag komt vooral uit de meelindustrie, die volgend jaar zeker 15 procent groeit.

Volgens directeur Thomas Dorr van de Grains Council vraagt ook de Chinese voerindustrie steeds meer mais. “De vraag naar voer groeit jaarlijks 3 tot 5 procent.”

Hier liggen kansen voor de maisexporteurs in de VS, stelt Dorr. ”In de VS is de oogst flink op weg. Telers in de grote graanproducerende staten lijken een grote maisoogst binnen te halen. De VS blijft een betrouwbare leverancier van mais en we zien er naar uit om een lange handelsrelatie met China aan te gaan”, zegt Dorr.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) voorspelt een Chinese maisproductie van 166 miljoen ton, dat wordt aangevuld met een voorraad van 40 miljoen ton. Een Chinees analysebureau houdt het op een productie van 158,7 miljoen ton en een voorraad van 30 miljoen tot 35 miljoen ton. De Chinese overheid verwacht een maisproductie van 165 miljoen ton en een voorraad van 55 miljoen tot 60 miljoen ton.

De Grains Council heeft het onderzoek uitgevoerd in Noord- en Noordoost-China. In deze regio’s wordt ruim 70 procent van alle Chinese mais geteeld. In de andere regio’s is het volgens de Grains Council lastig om de maisproductie goed te meten. De graanraad voert het onderzoek sinds 1996 jaarlijks uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.