Home

Achtergrond 398 x bekeken

Export tomaat, paprika en komkommer groeit

De gemiddelde export van verse tomaten is ten opzichte van een jaar geleden met zeker 5,2 procent gegroeid tot bijna 571.000 ton.

Waarschijnlijk is de groei nog enkele procenten groter, omdat de toegenomen uitvoer naar Rusland niet is meegenomen in de cijfers. De geregistreerde uitvoer van verse paprika’s en komkommers bleef vrijwel gelijk op 247.000 en 290.500 ton, blijkt uit cijfers van het Kwaliteits Controle Bureau (KCB) en het Productschap Tuinbouw.

Exporteurs geven echter aan dat naast tomaten, ook de uitvoer van paprika’s en komkommers omhoog is gegaan. De exportcijfers van de KCB en PT geven sinds ongeveer een half jaar namelijk geen getrouw beeld meer waar het gaat om Rusland, die geen KCB-certificaten meer accepteert.

Duitsland

De vraag naar Nederlandse tomaten is op alle grote markten toegenomen. Duitsland nam 5 procent meer af en is met een volume van 250.000 ton verreweg de grootste markt voor Nederland. Op de tweede markt, het Verenigd Koninkrijk, steeg de vraag 6,3 procent tot bijna 90.000 ton.

Opvallend is het 33 procent hogere volume dat Frankrijk ontving: 33.500 ton. De Italiaanse invoer daalde licht tot 30.000 ton. Polen geldt als een groeimarkt. De uitvoer naar Polen steeg 51 procent tot ruim 22.000 ton. Daarmee is de Poolse markt voor het eerst groter dan de Tsjechische. De Spaanse markt loopt eveneens goed. Er ging net als vorig jaar ruim 14.000 ton naartoe.

Paprika

Het uitgevoerde volume paprika naar andere landen in de EU steeg 3,7 procent. Ook de VS ontving meer Nederlandse paprika. Dat het totale volume desondanks niet steeg, komt doordat de uitvoer naar Rusland op papier meer dan is gehalveerd van 11.400 tot 4.700 ton. Exporteurs die zijn aangesloten bij brancheorganisatie Frugi Venta stellen daarentegen dat de volumes naar Rusland in werkelijkheid hoger zijn.

Probleem is dat Rusland sinds april KCB-certificaten niet meer accepteert, waardoor de registratie is gestokt. Product vindt via Litouwen, Polen en België toch zijn weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.