Home

Achtergrond 150 x bekeken

Eurlings bekijkt opties goederenspoor weer

Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) zal laten onderzoeken of ingrepen in het oostelijk spoor wellicht toch anders kunnen.

Dat zei hij donderdag in een overleg met de Tweede Kamer. Het spoor richting het oosten van het land moet worden aangepast om de verwachte groei van goederentreinen op te vangen. Dat goederenverkeer zal toenemen omdat op de drukste treintrajecten spoorboekloos rijden voor reizigerstreinen wordt ingevoerd. Goederentreinen moeten daarom vaker uitwijken naar andere trajecten.

Eerder onderzocht de bewindsman diverse varianten om de toestroom van goederentreinen op te vangen. Daaruit koos hij een voorkeursvariant, die bestaat uit het creëren van een 'korte spoorboog' bij de wijk Colmschate in Deventer. Dit 6 meter hoge viaduct is zeer ingrijpend voor de omgeving, want waarschijnlijk zullen huizen moeten worden gesloopt. Eurlings gaat daarom nog eens alternatieven bekijken. Die boog is wat hem betreft echt van de baan.

Eurlings, die de laatste dagen van zijn ministerschap meemaakt, beloofde dat hij en zijn ambtenaren "nog eens heel wijselijk gaan kijken of we de Betuweroute aantrekkelijker kunnen maken voor goederenvervoerders''. Het aansluiten van die route op het Duitse net zou bijvoorbeeld beter kunnen. Maar de CDA'er laat meer opties weer eens de revue passeren, zoals het verhogen van de capaciteit op minder drukke routes. Daarbij zal hij zeker in ogenschouw nemen of omwonenden geen overlast zullen ondervinden van lawaai, trillingen en daling van huizenprijzen en de veiligheid moet gegarandeerd zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.