Home

Achtergrond 185 x bekeken

Eerste arrestatie om milieuramp Hongarije

De politie in Hongarije heeft maandag voor het eerst een arrestatie verricht in verband met de milieuramp die vorige week ontstond nadat een dam van een reservoir met giftig slib was doorgebroken.

Het gaat om Zoltan Bakonyi, de algemeen directeur van de aluminiumfabriek die eigenaar is van het depot. Het Hongaarse Openbaar Ministerie liet in een verklaring weten dat de 38-jarige manager en multimiljonair is opgepakt. Hij zal worden verhoord over zijn rol in het drama, dat leidde tot de dood van acht mensen. Maandag werd het stoffelijk overschot van de laatste vermiste persoon gevonden in de omgeving van het dorp Devescer.

Devescer en het nabijgelegen dorp Kolontar werden het zwaarst getroffen door de giftige massa van modder en water. Honderden huizen werden vorige week maandag bedolven onder de roodkleurige smurrie. Naast de acht doden vielen er zeker 120 gewonden door de damdoorbraak. De Donau, de belangrijkste rivier van Hongarije, raakte ook vervuild. Het rampgebied ligt circa 160 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Boedapest.

De Hongaarse premier Viktor Orban maakte het nieuws over de arrestatie van Bakonyi maandag bekend in het parlement. MAL, de eigenaar van het inmiddels zeer omstreden fabriekscomplex, wordt volgens Orban tijdelijk genationaliseerd. De staat moet er onder meer voor zorgen dat de getroffenen een schadevergoeding krijgen.

Volgens de milieuorganisatie Greenpeace is uit onderzoek gebleken dat het gifslib gevaarlijk hoge concentraties arseen en kwik bevat, die schade kunnen veroorzaken aan het zenuwstelsel. In een kanaaltje bij Kolontar werd door het Hongaarse Balint-laboratorium een hoeveelheid arseen gemeten die 25 keer hoger is dan de voor drinkwater toegestane waarde.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie reist dinsdag naar Boedapest voor overleg over de milieuramp. De Europese Unie heeft vijf experts naar Hongarije gestuurd om te helpen bij het bestrijden van de giftige modderstroom.

De Hongaarse autoriteiten hopen dinsdag de bouw van een nooddam af te hebben die Kolontar moet beschermen tegen een eventuele nieuwe stroom van giftig slib. Het dorp werd zaterdag geëvacueerd toen de noordelijke wal van het nabijgelegen slibreservoir scheuren vertoonde en autoriteiten een nieuwe giftige modderstroom vreesden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.