Home

Achtergrond 384 x bekeken 1 reactie

Eenvijfde landbouwgrond EU ligt over de grens

De Europese Unie gebruikt ongeveer 35 miljoen hectare landbouwgrond buiten de eigen grens.

Dat is bijna 20 procent van het areaal landbouwgrond binnen de EU. Dat stelt het Humboldt Forum voor voeding en landbouw, een internationale denktank van wetenschappers, industriëlen en maatschappelijke organisaties.

De Europese Unie heeft de landbouwgronden nodig voor de teelt van veevoer, voedsel, vezels, energiegewassen en andere landbouwproducten.

De afgelopen tien jaar is het Europese landbouwareaal over de grens toegenomen met 10 miljoen hectare, zegt het Humboldt Forum.

Voorzitter Harald von Witzke van het forum zegt dat het overzeese Europese landgebruik negatieve effecten heeft voor de lokale bevolking buiten de Europese Unie. “Zelfs in het best denkbare scenario hebben de armste landen te weinig marge om genoeg voedsel voor de eigen bevolking te produceren in de komende decennia”, aldus Von Witzke. Dit dreigende tekort kan alleen ongedaan worden gemaakt als rijke landen meer voedsel produceren en exporteren.

Hij stelt dat de Europese expansie leidt tot ontbossing en daardoor ook tot klimaatverandering. Volgens Von Witzke moet de Europese Unie nu werken aan innovatie en hogere productie in de landbouw.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme

    Helaas zullen wij steeds minder die beschikking over die buiten Europese landbouw gronden houden. Gevolg stijging van de primaire voedingstoffen. Tweede gevolg forse stijging van alle eind produkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.