Home

Achtergrond 220 x bekeken

EU stoot sneller minder broeikasgassen uit

De Europese Unie stoot sneller minder broeikasgassen uit dan beloofd. Het afgesproken doel wordt al voor 2012 bereikt.

Dat meldde de Europese Commissie dinsdag over de resultaten van het internationale Kyotoprotocol, dat de klimaatveranderingen op aarde moet tegengaan. "Wat we beloven, komen we ook na. In dit geval stevenen we zelfs af op betere resultaten'', aldus Europees commissaris Connie Hedegaard (Klimaat).

De meeste EU-landen beloofden hun uitstoot in de periode 2008 tot 2012 gemiddeld met 8 procent te verlagen. Uitgangspunt is - in de meeste gevallen - het jaar 1990.

De vijftien oude lidstaten zullen in de jaren 2008-2012 de uitstoot gemiddeld met 14, 2 procent reduceren, verwacht de commissie. De staten die in 2004 en 2007 lid werden, liggen op schema of gaan het ook beter doen.

De lidstaten moeten dan wel al hun (milieu-)maatregelen uitvoeren en doorgaan met herbebossing en bebossing, omdat bomen het broeikasgas kooldioxide uit de atmosfeer opnemen. De commissie erkent dat een deel van de reductie ook te maken heeft met de economische recessie. In de unie daalde de uitstoot vorig jaar met 17,3 procent in vergelijking met 1990, blijkt uit ramingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.