Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

EU-ambtenaar kritisch over innovatiebeleid

Nederland investeert te weinig in onderwijs en onderzoek.

Het steekt 1,7 procent van zijn bruto binnnenlands product (bbp) in kenniseconomie, tegen een Europees gemiddelde van 1,9 procent. Het streefcijfer in de EU is 3 procent.

Robert-Jan Smits, de hoogste ambtenaar van het directoraat-generaal research van de Europese Commissie, heeft dat dinsdag gezegd in het Financieele Dagblad. Volgens Smits, een van de drie Nederlandse topambtenaren in Brussel, moet Nederland "erg uitkijken dat de investeringen in onderwijs en onderzoek op peil worden gehouden''.

Weliswaar stijgt Nederland op een innovatieranglijst die de Europese Commissie in december publiceert van de elfde naar de negende plaats, maar dat komt volgens Smits onder meer dankzij wetenschappelijke publicaties over werk dat een paar jaar terug is gedaan.

Doordat de Nederlandse investeringen in kenniseconomie achterblijven, zijn er ook minder onderzoekers, aldus Smits. "Nederland staat zelfs op de laatste plaats van heel Europa wat betreft het aantal vrouwelijke bèta-onderzoekers. Dat is natuurlijk beschamend.''

De kabinetten-Balkenende hebben door het oprichten van een Innovatieplatform geprobeerd Nederland een leidende rol te laten spelen op het gebied van kenniseconomie. Het kabinet-Rutte, dat deze week aantreedt, wil onder meer voor 300 miljoen euro aan innovatiesubsidies schrappen. Smits wil zich over de beleidsvoornemens van het nieuwe kabinet nog niet uitlaten.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Het wordt hier weer pijnlijk duidelijk wie de lakens probeert uit te delen , niet de door het volk gekozen regering maar een ambtenaar! Wedden dat ie lid is van D66

  • no-profile-image

    gert

    Zo,n hoge ambtenaar weet dat zo even te vertellen,ik had het niet kunnen bedenken !

Of registreer je om te kunnen reageren.