Home

Achtergrond 213 x bekeken

EU: 0,1 procent transgene vervuiling voedergranen toegestaan

Voedergranen mogen maximaal 0,1 procent transgene bestanddelen bevatten.

Die grens wil de Europese Commissie instellen, blijkt uit een voorstel dat persbureau AgraEurope heeft ingezien. Nu hanteert Brussel nog de zogeheten nul-tolerantie: geimporteerd graan mag helemaal geen sporen van transgene variëteiten bevatten. Die grens is volgens deskundigen niet wetenschappelijk betrouwbaar. Het voorstel om 0,1 procent transgene besmetting toe te staan, is lager dan wat de veevoerindustrie wil. Het gaat bovendien alleen om sporen van transgene rassen waarvoor in de EU al een toelating is aangevraagd.

Controversiëler is dat de Europese Commissie de nultolerantie handhaaft voor granen ten behoeve van humane consumptie. AgraEurope meldt een brief te hebben ingezien die Braziië, Argentinië, Canada en de VS afgelopen week aan de Commissie hebben gestuurd. Daarin waarschuwen zij voor grote problemen die zouden opdoemen als gevolg van seperate regels voor voeding en veevoeders. De schepen voor graantransport worden voor beide doeleinden gebruikt. waardoor handel en Europese voedsel- en voerverwerkers onoverkomelijke problemen krijgen door de gescheiden regelgeving.

Brussel zegt in de voorstellen dat scheiding gerechtvaardigd is, omdat voor voedsel een alternatief is voor de geïmporteerde granen maar voor veevoeders niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.