Home

Achtergrond 168 x bekeken

Duitse teelt vollegrondsgroente krimpt

De vollegrondsgroenteteelt in Duitsland besloeg het afgelopen seizoen minder oppervlakte dan vorig jaar.

Volgens marktbureau AMI daalde het areaal met een kleine 4.700 hectare naar 110.570 hectare. Door een wijziging van de inventariseringsaanpak bij het Statistische Bundesamt gaat de vergelijking mogelijk echter niet voor de volle 100 procent op, tekenen de analisten aan.

Niettemin bleef uitgaande van de beschikbare cijfers de asperge de grootste teelt met 18.800 hectare (plus 3 procent ten opzichte van 2009), gevolgd door peen met 10.400 hectare (minus 1 procent) en uien met 8.800 hectare (plus 2 procent).

Relatief grote teelten die eveneens inleverden zijn wittekool (minus 2 procent naar 6.100 hectare), doperwten (minus 25 procent naar 4.400 hectare) en ijsbergsla (minus 10 procent naar ook 4.400 hectare). De overige groentesoorten nemen 42.900 hectare in. Dat is 6 procent minder dan vorig jaar.

De deelstaat met het grootste vollegrondsgroenteareaal is onveranderd Noordrijn-Westfalen (20.265 hectare), gevolgd door Nedersaksen met ruim 18.000 hectare. In Noordrijn-Westfalen slonk de oppervlakte met ruim 2 procent. Opvallend in dit gebied is de fors uitgebreide teelt van sperziebonen (plus 21 procent) en spinazie (plus 12 procent). In Duitsland als geheel zaten deze teelten in de min met respectievelijk 9 procent en 11 procent.

Een deelstaat met groei is Sleeswijk-Holstein, waar werd geplust met 6 procent naar 6.261 hectare, zij het dat in dit geval door de statistici ook de glasteelt is meegerekend. Deze beperkt zich in Sleeswijk-Holstein echter tot slechts 23 hectare.

Belangrijker in deze deelstaat is de koolteelt met 3.170 hectare ofwel in grote lijnen de helft van het Duitse koolareaal als geheel. De zelfvoorzieningsgraad van Duitsland blijft door de geschetste ontwikkeling aan de geringe kant. Het gaat daarbij om 37 procent. Dat is maar 2 procent meer dan 10 jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.