Home

Achtergrond 863 x bekeken 11 reacties

Dode en gewonden na ongeval bij mestverwerker

Door een ernstig incident met schadelijke stoffen bij mestverwerker Reiling in Sterksel (Noord-Brabant) is gisteren een werknemer overleden.

Twee medewerkers liggen in kritieke toestand in ziekenhuizen. Hun toestand zou stabiel zijn. Een woordvoerster van de Arbeidsinspectie heeft dat maandagavond gemeld. Het overleden slachtoffer is een 52-jarige man uit Heeze. Over de identiteit van de medewerkers die zijn opgenomen in het ziekenhuis, is geen informatie beschikbaar.

Volgens de politie waren twee medewerkers in een loods bezig met de schoonmaak van een lege mestcontainer. Ze zijn vermoedelijk onwel geraakt. Ook een derde personeelslid dat poolshoogse kwam nemen, raakte bedwelmd. Het overige personeel alarmeerde de hulpdiensten. Brandweerlieden met zuurstofmaskers hebben de slachtoffers uit de loods gehaald.

Het ongeval gebeurde bij Reiling aan de Pastoor Thijssenlaan in het buitengebied van Sterksel, tussen Eindhoven en Weert. De hulpdiensten rukten massaal uit. Een traumahelikopter, vijf ambulances en de brandweer werden opgeroepen. De Arbeidsinspectie is maandagavond een onderzoek begonnen nadat metingen van de brandweer hadden uitgewezen dat de situatie in de loods veilig was.

Het bedrijf Reiling lag al ernstig onder vuur vanwege verschillende vermeende overtredingen. Precies twee weken geleden viel de politie bij de mest- en afvalverwerker binnen vanwege vermoedens over overtreding van de milieuwetgeving. De administratie werd bekeken en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nam grond- en afvalmonsters.

De provincie Noord-Brabant dreigde met hoge dwangsommen onder meer vanwege stankoverlast, overslag van mest in de openlucht in plaats van in een gesloten systeem en omdat er onvoldoende ruimte was voor afvalwater en neerslag. Het incident van maandag moet volgens de provincie gemeld worden door het bedrijf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  Beste brabant , je bent vast en zeker ambtenaar. die gaan er altijd van uit dat de ondernemer alle kennis in huis heeft.
  Dat is de vraag?? WAt zeker is dat de overheid in dit geval, de kennis WEL in huis heeft, Maar er geen gebruik van maakt ,
  P.S Koop een gas detectie meter zie
  www. ex -ox-tox.nl tel 0252 620885

 • no-profile-image

  cumac-zlto

  is dit de plaats niet waar cumac het een en ander lost voor het oog van het kerkvolk, kunnen ze hier het een en ander gaan uitleggen, in het dorp.cumac is dat niet een organisatie, die alles het beste doet, of zlto=zij leide tot overgave, dit is niet correct voor de nabestaanden,sterkte er mee.

 • no-profile-image

  brabant

  Het bleek dat het betreffende bedrijf 16 milieuregels had overtreden. Hier rijst de vraag of niet onderzocht moet worden of er sprake is van grove nalatigheid met als gevolg dood door schuld. Iedereen weet toch wel dat je in besloten ruimten moet werken met perslucht. Bij shel pernis doen ze dit al decienialang. Onzettend voor de nabestaande om te horen dat je dierbare overlijdt door een bedrijf die zijn zaakjes niet in orde heeft.

 • no-profile-image

  brabant

  Als een bedrijf zoveel regels overtreed dan zegt dit iets over de bedrijfscultuur maw deze is hier totaal verrot. Mensenlevens tellen niet, persluchtmaskers en gasmeters waren te duur. Hopelijk krijgen de nabestaande zeer veel geld van deze werkgever.

 • no-profile-image

  Jetty Middelkoop

  Weer een ernstig mestongeval. Vorig jaar resulteerden vergelijkbare ongevallen in 2 doden en 3 zwaar gewonden (Warns en Everdingen). In beide gevallen was de tankwagen op het oog leeg tot bijna leeg.
  In geval van giertanks is leeg echter niet zonder meer leeg !!!! Het zeer giftige H2S (waterstofsulfide of zwavelwaterstof) dat in mest wordt gevormd, kan hier nog in zulke hoge concentraties in hangen, dat 1 ademteug genoeg is om direct gestrekt te gaan. Als er dan niet snel goed toegeruste hulp is, sta je nooit meer op. Komt men weer bij, dan is er grote kans op restletsel. Mensen, kijk svp uit met giertanks en gierputten: vogels in de stal vallen niet voor niets uit de lucht. En er sneuvelen niet voor niets regelmatig koeien, kalveren en varkens. Dit gas is echt levensgevaarlijk !

 • no-profile-image

  a hamstra

  Gert Drie maal de inhoud van onze hal moesten we afzuigen, Er mocht/ mag geen invoer van lucht plaats zijn , zelfs
  kieren in de wanden, hebben we moeten dicht puren, Elke boer weet dat als je de lucht in voer af sluit. dat uiteindelijk de dieren DOOD neervallen. en dus ook de mens. Het scheelt de overheid geen barst.Zelfs T.N.O. heeft er namens de overheid na gekeken. Die volgde braaf de overheid. De overheid weer dat wanneer je alles afsluit, er levens gevaarlijke situaties onstaan, Ze weten dat er gasmeters zijn , Waarom dan toch die verkeerde voor schriften.

 • no-profile-image

  jan

  hier reageer ik maar niet op boer. hamstra, waar kun je zo,n gasmeter kopen, ik moet namelijk ook wel eens slecht mixbare putten legen, of mesttank leeghalen met zand uit de zandboxen.

 • no-profile-image

  tragische ongeval

  A Hamstra en al die andere, enige reserve moet in acht worden genomen mbt dit ongeluk vanwege getroffene(gelukkig zijn eerdere "grove"reacties reeds door de redactie verwijderd). Dit bedrijf ,Reiling/Driessen uit Deurne, verwerkt op grote schaal groenafval en puin. Deze stoffen liggen op een groot verhard terrein opgeslagen. Het regenwater kan daardoor niet weg. Dit werd voorheen illegaal op een terrein aan de achterzijde weg gepompt. Dit is gestopt op last van de provincie. Nu heeft het bedrijf zelf een "zuiveringsinstallatie" gemaakt. Dit bestaat uit o.a. grote zeecontainers waar afval water door geleid wordt en chemische stoffen worden toegevoegd . In een van deze containers is het misgegaan. Bij schoonmaak/onderhoudswerkzaamheden zijn uiteindelijk 3 mensen bedwelmd geraakt. Het is de verantwoording van het bedrijf om het personeel veilig te kunnen laten werken. Het is een groot proffesioneel bedrijf dat voldoende kennis dient te hebben. Anders moeten ze kennis inhuren. Ook persluchtmaskers, gasmeters e.d. horen hier bij. Overheden moeten zorgdragen voor een veilige werkplek, en een ondernemer moet dat ook. De reactie van Hamstra dat Brabant. vast en zeker een ambtenaar is is niet terecht.

 • no-profile-image

  brabant

  Inmiddels 3 dode mensen te betreuren, een ramp voor de nabestaande en de familie. Hopelijk komt de onderste steen boven en worden de verantwoordelijke hiervoor gestraft. De nabestaanden hebben levenslang, verschrikkelijk. Nee Hamstra ik ben ondernemer en heb ook met de arbo inspectie te maken maar wij werken volgens de 3 P. People, Planet, Profit. Mensen staan voorop en hier geldt altijd dat het bedrijf de regels moet kennen en de mensen niet aan gevaar blootstellen.

 • no-profile-image

  A Hamstra

  De rillingen lopen over mijn rug, bij het lezen van dit bericht,
  Heel veel sterkte , voor de nabestaande,
  Heb dit zelf in mijn fabriek helaas moeten
  mee maken, met een gas explosie waarbij twee van mijn medewerkers zijn omgekomen.
  HEB HET VAN DE DAKEN GESCHREEUWD
  DAT DE OVERHEID HIER HEEL VEEL VOORLICHTING OVER MOET GAAN GEVEN.
  Het enige waar ze oog voor hadden was
  en is . dat het niet hun schuld is,
  BIJ deze stel ik de OVERHEID verantwoordelijk. om dat zij de gevaren kenden. Maar het verdommen er aandacht aan te schenken. En waar is het L.T.O/Z.L.T.O om de boeren te waarschuwen, voor de gevaren in mest kelders, brij voeders opslag.En ze voorlichten om een simpele gasmeter aan te schaffen.
  MIJN advies en van de arbeidsinspectie
  deuren open. opslag tanken open
  ventileren, en een gasmeter, WAAROM heeft ieder bedrijf dat met die materialen werkt niet zo'n apparaat, voor de prijs hoef je het niet te laten. en de werking is simpel als hij piept is het niet goed.
  nogmaals sterkte

 • no-profile-image

  gert

  Deze werkzaamheden mochten vanwege de stank niet in de buitenlucht plaatsvinden,dus gebeurt het in een gesloten ruimte,met de gevolgen van dien

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.