Home

Achtergrond 151 x bekeken

'Dikkerds kosten meer dan rokers'

Mensen met serieus overgewicht kosten de zorg meer dan rokers.

Dat komt doordat rokers eerder doodgaan en dus minder lang leven met beperkingen. "Van roken ga je dood, door zwaarlijvigheid word je afhankelijk van anderen'', zo vat econoom Mieke Reuser van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut haar onderzoek naar risicofactoren voor zorgafhankelijkheid samen.

Reuser promoveert deze maand aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vond uit dat mensen met matig overgewicht niet eerder doodgaan dan mensen met een normaal gewicht, maar ze hebben op oudere leeftijd wel meer gezondheidsklachten. Bij mannen leven de dikkerds zelfs langer dan degenen die aan de magere kant zijn. Alleen extreme zwaargewichten gaan eerder dood, maar daarvan zijn er volgens de promovenda relatief weinig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.