Home

Achtergrond 218 x bekeken

Dierenwelzijn en economie

Dat de Nederlandse land- en tuinbouw een economische zaak is van importantie is een open deur. In dat licht bezien is het niet zo gek dat de hoogste veterinair ambtenaar van het ministerie van economische zaken zegt dat maatschappelijke organisaties ook het economisch belang van de veehouderij voor ogen moeten hebben. Het is niet alleen dierenwelzijn dat de klok slaat, vindt ze.

Organisaties die zich druk maken om het welzijn van dieren voelen zich niet aangesproken door Christianne Bruschke, die haar oproep deed op een bijeenkomst in Wageningen. Wij maken ons niet alleen druk om het welzijn van dieren, maar ook om de beurs van de boer, is de repliek van Dierenbescherming en Wakker Dier. En dat is niet iets van de laatste tijd, voegen ze er aan toe.

De oproep van Bruschke moet dan ook meer verstaan worden als een constatering. Veehouders kunnen niet tot in het oneindige doorgaan met het verbeteren van dierenwelzijn. Er moet een economische basis zijn voor de veehouderij.

Tegelijk hebben ook dierenwelzijnsorganisaties een punt als ze zeggen dat dierenwelzijn op zich al tot waarde te brengen is in een maatschappij die vraagt om meer dierenwelzijn. Wie goed kijkt, ziet coalities tussen veehouders en dierenwelzijnsclubs ontstaan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.