Home

Achtergrond 147 x bekeken 3 reacties

"Definitieve aanwijzing Natura-gebieden opschorten"

De definitieve aanwijzing van Natura 2000-gebieden moet worden opgeschort, zolang er geen duidelijke garanties zijn dat de landelijke stikstofaanpak juridisch houdbaar is.

Dat vindt VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff. De Kamer debatteert morgen met minister Gerda Verburg (LNV) over de zogeheten Programmatische aanpak stikstof (PAS).

Juristen hebben eerder in de Kamer vraagtekens geplaatst bij de juridische houdbaarheid van de PAS. Daarnaast is onduidelijk of er voldoende geld is om maatregelen die voortvloeien uit de PAS, zoals bedrijfsverplaatsingen of investeringen in technische oplossingen als luchtwassers, te kunnen bekostigen.

Het kabinet wil met de PAS zowel Natura 2000-gebieden beschermen als ondernemers in de nabijheid van die gebieden voldoende mogelijkheden geven om hun bedrijf te ontwikkelen.

Inzet is dat de totale stikstofneerslag op een gebied de komende jaren daalt, waarbij de emissieruimte voor stikstof wordt verdeeld over de sectoren landbouw, verkeer en industrie. De landbouw kan de uitstoot verminderen door technische maatregelen, zoals het plaatsen van luchtwassers of door te ’salderen’.

De PAS moet ondernemers bij Natura 2000-gebieden duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van aanwijzing van gebieden voor de ontwikkelruimte van hun bedrijf. De tijd dringt daarbij, omdat de EU eist dat lidstaten vóór eind 2010 de gebieden definitief hebben aangewezen. Minister Verburg stelde eerder dat de uitgewerkte PAS er in april 2012 pas ligt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed bezig Janneke!

 • no-profile-image

  Freek

  Natura 2000 moet gewoon helemaal opnieuw worden ingevuld. Het is vanaf het begin met waanideeën opgezet. Gewoon een mooie brief naar Brussel dat er in het verleden grote fundamentele fouten zijn gemaakt, op die basis kan het niet hersteld worden. Het moet helemaal opnieuw. Eind 2011 de boel op de juiste manier en naar de doelstellingen van de EU inleveren.

 • no-profile-image

  gert

  Veerman heeft Nederland overbedeeld met Natura 2000 gebieden,zelf heeft hij een boerderij in Frankrijk ,waar maar 26 Natura 2000 gebieden zijn aangewezen ,in Nederland wel 156 ,Veerman is nu voorzitter van Natuurmonumenten,hypocriter kan het niet

Of registreer je om te kunnen reageren.