Home

Achtergrond 157 x bekeken

De Wever komt met compromis in België

Voorzitter Bart de Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA legt de overige partijen die onderhandelen over een nieuwe Belgische regering zondag een compromisvoorstel voor.

Hij verwacht maandagmiddag een antwoord, zo heeft hij vandaag laten weten.

De Wever werd vorige week door de Belgische koning Albert II benoemd tot 'verduidelijker', nadat hij eerder de stekker uit de kabinetsformatie had getrokken. Hij moet van de vorst aangeven hoe het verder moet met de regeringsvorming.

De Wever zegt met voorstellen te komen waarmee ook zijn eigen partij moeite heeft. "Ik zal het voorstel schrijven als koninklijk opdrachthouder, niet als N-VA-voorzitter. We mogen geen tijd meer verliezen. Er moet een doorbraak komen.''

In België vonden op 13 juni verkiezingen plaats. De N-VA eindigde daarbij als grootste, vóór de PS (Franstalige socialisten). Deze twee partijen onderhandelen al maanden samen met de Vlaamse socialisten en Vlaamse en Franstalige christendemocraten en groenen over een staatshervorming, die de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Dat is vooral een wens van de N-VA, en in wat mindere mate ook van de andere Vlaamse partijen.

Zij willen dat de Belgische deelstaten meer financiële bevoegdheden krijgen, en bijvoorbeeld zelf belastingen kunnen heffen. Maar de Franstalige partijen staan op de rem omdat zij bang zijn dat Wallonië en Brussel dan nog verder zullen verarmen.

In de formatie moet ook overeenstemming worden bereikt over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en over extra geld voor Brussel. Daarnaast moet er nog eens voor zo'n 25 miljard euro worden bezuinigd.

De afgelopen weken leek De Wever erop aan te sturen enkele linkse partijen waarmee hij om de tafel zit te vervangen door de liberalen aan beide zijden van de taalgrens. Maar koning Albert wil dat de zeven onderhandelingspartners die tot dusver met elkaar in gesprek zijn, proberen er samen uit te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.