Home

Achtergrond 458 x bekeken

Cosun boekt dit jaar meer winst

Coöperatie Cosun boekt dit jaar een hogere winst dan in 2009.

In de eerste helft van dit jaar ligt het resultaat namelijk aanzienlijk hoger dan in de eerste helft van vorig jaar. Directievoorzitter Robert Smith van Cosun wil nog geen concrete getallen noemen. “Dat doen we bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar het gaat aanzienlijk beter dan in de eerste helft van vorig jaar.”

Goede bietencampagne

Smith noemt drie oorzaken voor de verbetering van het resultaat. “Dochterbedrijf Suiker Unie heeft een goede bietencampagne gedraaid. Dat geldt ook voor Sensus met de verwerking van cichorei. Dit leidde tot een lagere kostprijs en daardoor tot hogere resultaten. Daarnaast hebben alle Cosun-bedrijven in 2008 maatregelen getroffen vanwege de economische recessie, zoals kostenbesparingen en rendementsverbeteringen. Die maatregelen hebben nog steeds een positief effect op de resultaten in 2010. Bovendien hadden veel Cosun-dochterbedrijven in de eerste helft van 2009 last van vraaguitval als gevolg van de recessie. In 2010 zien we een licht herstel van de vraag, maar die is nog niet op het niveau van 2007.”

Cosun bestaat uit Aviko (aardappelproducten), Sensus (cichorei), Nedalco (alcohol), SVZ (groente- en fruitingrediënten) en Unifine (bakkerijgrondstoffen). Alleen voor dochterbedrijf Aviko verwacht Cosun dat het resultaat over heel 2010 lager uitvalt dan in 2009. Dat komt door de hoge aardappelprijzen. Over heel 2009 haalde Cosun een resultaat van 59 miljoen euro op een omzet van 1,758 miljard euro. In 2008 bedroeg de omzet 1,689 miljard euro met een resultaat van 41 miljoen euro.

Aviko heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst gemaakt dan in de eerste helft van vorig jaar. Dat komt door de recente stijging van de aardappelprijzen. De hogere aardappelprijzen zullen volgend jaar een extra positief effect hebben op het resultaat van Aviko.

Verkoopcontracten

Bij Aviko lopen de verkoopcontracten en het aardappelseizoen niet gelijk op, verklaart Smith. “Vorig jaar was er een grote aardappeloogst met lage aardappelprijzen. Dat drukte de prijzen van onze aardappelproducten. De verkoopcontracten die doorlopen tot eind dit jaar moeten worden geproduceerd met duurdere aardappelen. Omgekeerd vertalen de hogere aardappelprijzen van dit seizoen zich in hogere verkoopprijzen later. Ook bij SVZ speelt dit effect.”

Aviko en SVZ zijn de enige twee dochterbedrijven van Cosun die de eerste helft van dit jaar financieel slechter presteren dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Nedalco, Unifine en SVZ hadden in 2009 last van vraaguitval vanwege de economische crisis. Smith: “In de eerste helft van 2010 zien we een licht herstel van de vraag. Vooral bij Nedalco zien we in de eerste helft van dit jaar een aanzienlijk beter resultaat dan in de eerste helft van 2009. Nedalco was van alle Cosun-bedrijven het sterkst getroffen door de vraaguitval.”

Smith verwacht dat Cosun als geheel een beter resultaat boekt dan in 2010. Hoeveel is afwachten, zegt hij. “Dat hangt ook af van de campagnes van Suiker Unie en Sensus. Suiker Unie profiteerde in de eerste helft van dit jaar van de goede bietenoogst van 2009. Daardoor was de kostprijs laag, terwijl Suiker Unie meer suiker kon afzetten op de wereldmarkt tegen hogere prijzen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.